Portugalia bëhet vendi i parë që “braktis rregullat e BE-së për Brexit” – kur bëhet fjalë për udhëtarët britanikë

Portugalia ka filluar “kontrollimin e shpejtë” të udhëtarëve nga Mbretëria e Bashkuar në aeroportet e saj, duke i lejuar britanikët të shmangin radhët e gjata kur hyjnë në vend.

Duke hapur “portat elektronike” për udhëtarët britanikë, Portugalia po dërgon një mesazh se nuk ka ndërmend t’u japë përparësi turistëve të BE-së në kufi, duke sfiduar rregullat e Brexit në proces, shkruan Euronews, përcjell Telegrafi.

Që nga 31 janari 2020, rregullat e reja të udhëtimit kanë qenë në fuqi pasi Britania e Madhe nuk është më pjesë e Bashkimit Evropian.

Kushti kryesor është që pasaportat britanike duhet të kontrollohen manualisht, në vend që të kontrollohen elektronikisht, që do të thoshte radhë më të gjata.

Udhëtarët britanikë përbënin shumicën e vizitorëve nga jashtë shtetit në Portugali në janar dhe shkurt të këtij viti, duke rezervuar rreth 484,000 net hotelesh gjatë dy muajve, sipas Telegraph.

Portat elektronike mendohet të jenë të disponueshme edhe për vizitorët nga Australia, Zelanda e Re, Singapori dhe Japonia.

Kjo duhet të “sigurojë qasje më të madhe për udhëtarët tanë të vlerësuar britanikë, ndërsa po shkojmë në periudhën e ngjeshur të verës”, citohet të ketë thënë Luis Araujo, presidenti i Turismo de Portugal, për The Telegraph.

“Ne jemi të kënaqur që e kemi bërë udhëtimin në Portugali edhe më të qetë për ata që janë në gjendje të shfrytëzojnë sa më shumë nga portat e reja elektronike”.