Porsche dhe Audi do të hyjnë në Formula 1 në vitin 2026

Shefi ekzekutiv i Volkswagen Group, Herbert Diess, ka konfirmuar se Porsche dhe Audi do të hyjnë në botën e garave të vetura të shpejta, Formula 1.

Diess konfirmoi thashethemet që u shfaqën në fillim të vitit, të cilat paralajmëruan hyrjen e Porsches dhe Audis në Formula 1. Bëhet fjalë për markat luksoze të Volkswagen Group, të cilat do të konkurrojnë në seritë më të njohura të garave. Diess ndau informacionin gjatë një transmetimi të drejtpërdrejtë të quajtur “Dialogue with Diess” të transmetuar në kanalin YouTube të VW Group.

Drejtori hodhi poshtë mundësinë e përdorimit të emrit të Volkswagen në Formula 1 dhe tha se “nuk është i përshtatshëm dhe se marka nuk do të marrë pjesë”. Në vend të kësaj, Porsche dhe Audi do të hyjnë në garë me emrat e tyre. Diess tha se ndryshimi i rregullave i planifikuar për vitin 2026 përfaqëson mundësinë e përsosur për të hyrë në garë.

Porsche dhe Audi po i japin përparësi angazhimit të tyre për të garuar në nivelin më të lartë që nga viti 2026, kur motorët me djegie të brendshme do të përdorin karburant sintetik plotësisht të qëndrueshëm. Diess tha se duhen tre deri në katër vjet për të zhvilluar motorin F1, kështu që vendimi për të hyrë në garë duhej të merrej më herët me qëllimin për të bërë gjithçka gati për vitin 2026.

Drejtorja iu përgjigj pyetjes se pse u zgjodh Formula 1 krahas klasave të tjera të motorsportit. Ai tha se vendimi bazohej në faktin se Formula 1 po “zhvillohej jashtëzakonisht pozitivisht në mbarë botën”, gjë që është veçanërisht e dukshme në SHBA, si dhe në Azi, ku gjithnjë e më shumë njerëz po e shikojnë Formula 1.

Diess tha se do t’i duheshin VW Group pesë deri në dhjetë vjet për të konkurruar për titullin nëse Porsche dhe Audi bashkohen në kohë.

Nga viti 2026, bolidët do të kenë motorë krejtësisht të rinj dhe kjo i barazon gjërat “në fushë”. Të dyja markat kanë filluar të zhvillojnë motorin, por vendimi se si dy markat e përmendura do të hyjnë në Formula 1 nuk është ende i detajuar.

Diess tha se Porsche ka bërë më shumë përparim, dhe sipas thashethemeve të mëparshme, marka Zuffenhausen do të punojë me Red Bull.

Hyrja e Porsche dhe Audi në Formula 1 është votuar dhe miratuar sepse anëtarët e bordit janë të bindur se do të rrisë vlerën e të dy markave luksoze gjermane.