Polemika mes krerëve shtetëror kroat dhe presidenti serb

Ai po ndjek një politikë të kotë mund të shihet nga rezultatet, tha presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, duke komentuar mesazhet e udhëheqjes shtetërore kroate nga festimi i përvjetorit të Stuhisë në Knin.

“Kush ndjek një politikë të kotë mund të shihet nga rezultatet. Unë nuk do të them një fjalë tjetër, përveç para fundit të vitit, kur të analizojmë dhe krahasojmë rezultatet”, tha Vuçiq, duke iu përgjigjur një pyetjeje në lidhje me deklaratat e presidentit kroat, Zoran Milanoviq dhe kryeministrit, Andrej Plenkoviq, i cili tha sot në Knin se ata nuk do të lejonin legjitimitetin e Stuhisë po vihet në pikëpyetje dhe Serbia është urdhëruar të heqë dorë nga politikat e kota të së kaluarës.

Vuçiq tha se Serbia dëshiron marrëdhëniet më të mira dhe më të ngushta me Kroacinë, por se ai nuk do të harrojë Jasenovacin, Jadovno-n apo Prebilovcin, por as Stuhinë.

“Ne nuk do të turpërohemi për viktimat tona, kolonat e refugjatëve, njerëz të pafajshëm, fajtorë vetëm sepse janë serbë”, tha ai, raporton index.hr.

“Por mos na bëni që t’ju kërkojmë falje për dëbimin e qindra mijëra njerëzve, sepse një Serbi e ndryshme, një Serbi e re, ndryshuar gjenerata politike, nuk do ta pranojë atë”, tha Vuçiq.

“Është gjithmonë një ndjenjë e veçantë të vish në Knin në këtë ditë sepse është një mundësi për të kujtuar ditët e krenarisë dhe fitores që janë ngulitur thellë në zemrat e të gjithë kroatëve, por edhe një shprehje e mirënjohjes së qëndrueshme për të gjithë ata që dhanë jeton që Kroacia të jetojë dhe të jetë e lirë”, tha Plenkoviq në fjalën e tij, duke uruar Fitoren dhe Ditën e Falënderimeve të Atdheut dhe Ditën e Veteranëve Kroatë.

Presidenti kroat Zoran Milanoviq tha në Knin se VRO Oluja është një nga përpjekjet më të guximshme dhe më të organizuara në historinë kroate, duke shtuar se ai shpesh dëshiron që shteti të ketë në përpjekjet e tij organizimin dhe disiplinën që ushtria kishte në Oluja.

“Unë shpesh dua që shteti kroat, në përpjekjet, ambiciet, punët, sukseset dhe konfuzionet e tij, të ketë atë organizim dhe disiplinë të fortë, në një shoqëri demokratike, megjithëse ushtria kroate kishte në atë kohë”, tha Milanoviq.