Pijet që mund ta rrisin rrezikun nga kanceri

Disa lloje kanceri ndikohen shumë nga gjenetika, por është e vërtetë që disa sjellje mund të japin një kontribut të rëndësishëm në parandalimin

Ajri i keq, konsumimi i ushqimeve të caktuara dhe të jetuarit çdo ditë pranë disa ushqimeve dhe kimikateve mund të kontribuojnë në marrjen e kancerit. Edhe zgjedhja juaj e asaj që pini çdo ditë mund të ketë ndikim në rrezikun e kancerit, raporton Business Insider.

Alkooli

Tashmë ka shumë dëshmi se konsumimi i alkoolit kontribuon në më shumë raste të kancerit. Përbërësi kryesor në pijet alkoolike është alkooli etilik, i cili është një kimik që zakonisht prodhohet nga sheqeri i fermentuar ose niseshteja e majave.

Doza është gjithashtu e rëndësishme – sa më shumë të pini, aq më i madh është rreziku i zhvillimit të llojeve të ndryshme të kancerit, duke përfshirë kokën, qafën, fytin, mëlçinë, gjirin dhe zorrën e trashë.

Ekzistojnë gjithashtu disa dëshmi se sasitë e moderuara të alkoolit mund të ndihmojnë në mbrojtjen kundër disa sëmundjeve të zemrës dhe diabetit. Megjithatë, ka edhe predispozita gjenetike që bëjnë që disa njerëz të zhvillojnë më shpesh sëmundje vdekjeprurëse.

Pije të pasura me sheqer

Sheqeri është lidhur me më shumë raste të kancerit, madje ka disa prova që mund të ndihmojë një tumor të rritet më shpejt dhe në mënyrë më agresive. Një studim i fundit 34-vjeçar me më shumë se 118.000 gra dhe burra në të gjithë SHBA zbuloi se njerëzit që pinin më shumë pije me sheqer kishin më shumë gjasa të vdisnin nga një sërë sëmundjesh, duke përfshirë kancerin e gjirit dhe zorrës së trashë.

Kur marrim sheqer nga pije të tilla si lëngje ose pije të gazuara, fruktoza hyn shpejt në mëlçi, e pandikuar nga lëndët ushqyese kryesore si fibrat, të cilat ngadalësojnë tretjen dhe na ndihmojnë të ndihemi të ngopur.

“Në fund, ne thjesht konsumojmë më shumë kalori gjatë ditës dhe kjo çon në shtim në peshë me kalimin e kohës”, tha Vasanti Malik, një studiues hulumtues në Departamentin e Ushqyerjes në Shkollën e Shëndetit Publik të Harvardit, për Business Insider së fundmi. Ky shtim në peshë mund të çojë në llojet e kancerit që lidhen me obezitetin, duke përfshirë kancerin e gjirit dhe të zorrës së trashë.

Shqetësues i veçantë është fakti se kancerit i pëlqen të përdorë sheqerin si lëndë djegëse, dhe sheqeri gjithashtu inkurajon kancerin të rritet më shpejt dhe më agresivisht.

Pije të nxehta

Pijet e nxehta të servirura deri në temperatura pothuajse të vlimit mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit të ezofagut. Në një studim të fundit, njerëzit në Iranin verilindor që pinin dy filxhanë çaj të nxehtë çdo ditë gjithashtu pothuajse dyfishuan rrezikun e kancerit të ezofagut në krahasim me iranianët që prisnin që çaji i tyre të ftohej.

Për fat të mirë, shkencëtarët kanë zbuluar se rreziku i kancerit të ezofagut nga pijet e nxehta është relativisht i vogël. Në një studim iranian rreth 17 raste shtesë për 100 mijë njerëz. Është gjithashtu shumë e lehtë të shmangni pijet që janë shumë të nxehta për t’u konsumuar. Jini të sjellshëm me gjuhën dhe ezofagun dhe prisni disa minuta para se të shijoni një filxhan çaj ose kafe.

Kafeja?

Gjatë procesit të pjekjes, kafeja çliron një kimikat që lidhet me kancerin. Një përbërës kimik i quajtur akrilamid që nuk mund të hiqet nga kafeja para se të konsumohet është i rrezikshëm kur konsumohet në doza të mëdha, por nuk ka asnjë provë që një dozë e vogël në kafe është e dëmshme për trupin tonë.

Kafeja gjithashtu ka shumë përfitime të tjera shëndetësore që lidhen me të, veçanërisht kur bëhet fjalë për zemrën tonë të plakur. Një ekip studiuesish gjermanë që kohët e fundit studiuan se si kafeina ndikon në mënyrën se si funksionojnë qelizat e gjakut, sugjerojnë se rreth katër filxhanë kafe në ditë mund të jenë sasia perfekte për të mbajtur një zemër të shëndetshme dhe rinore.

Nga hulumtimet e mëparshme, është e qartë se sheqeri dhe alkooli janë shumë më të rrezikshëm.