Pijet me sheqer shtojnë rrezikun nga skleroza

Pirja në ditë e dy pijeve të ëmbëlsuara mund të lërë pacientët me sklerozë deri në pesë herë më shumë gjasa të jenë me aftësi të kufizuara, sipas hulumtimit.

Studiuesit zbuluan se, ndërkohë që nuk ka prova se dieta e përgjithshme e dikujt ndikon në sëmundjen e tyre, ata që pinë pije më të buta kanë më shumë shëndet jo të mirë.

Kjo përfshin pijet e gazuara, pijet e tjera të buta të sheqerit, plus çaj ose kafe me sheqer – por dikush mund të duhet të pijë 20 pije të nxehta çdo ditë për të prodhuar efektin.

Kuptimi i lidhjes mund të ndihmojë pacientët të kontrollojnë simptomat e tyre duke përdorur dietën e tyre, thanë ekspertët.

”Ndërsa ne nuk gjetëm një lidhje me dietë të përgjithshme, ne gjetëm se pijet me sheqer kanë një lidhje me ata që pinë pijet e gazuara, lëngjet, salcën dhe çajrat ëmbël apo kafetë”, thuhet në deklaratën e hulumtuesve nga Bochum në Gjermani.

Por në studimin e saj, Akademia Amerikane e Neurologjisë krahasoi se sa nivelet e aftësisë së kufizuar të pacientëve me sklerozë ishin të lidhura me numrin e pijeve të ëmbla që konsumonin.