Pasqyra bronzi mbi 2000-vjeçare zbulohen në Kinën veriperëndimore

Arkeologët kinezë kohët e fundit kanë zbuluar më shumë se 80 pasqyra bronzi të ruajtura në një varrezë rreth 2000-vjeçare në provincën Shaanxi të Kinës veriperëndimore.

Më shumë se 400 varre gjenden në atë zonë, ku janë gjetur koleksione enësh prej qeramike dhe bronzi që mund të gjurmohen në dinastinë e hershme perëndimore Han, bën të ditur “Xinhua”. Pasqyrat prej bronzi, me diametra që variojnë nga 8 cm në 22.1 cm, u zbuluan gjatë gërmimit të fundit në sit, sipas arkeologëve. Besohet se ato janë prodhuar kryesisht midis periudhës së vonë të shteteve ndërluftuese dhe dinastisë së vonë perëndimore Han.

Shkëlqimi i disa pasqyrave ishte ruajtur mirë, pasi studiuesit zbuluan se njëra tregon ende imazhe të qarta.