Parlamenti letonez e shpall Rusinë “shtet sponsorizues të terrorizmit”

Deputetët letonezë kanë miratuar një deklaratë duke e shpallur Rusinë një “shtet sponsorizues të terrorizmit” dhe thanë se veprimet e saj në Ukrainë përbënin “gjenocid të synuar kundër popullit ukrainas”.

Deklarata tha se parlamenti “njeh Rusinë si një shtet sponsorizues të terrorizmit dhe u bën thirrje vendeve të tjera me të njëjtin mendim që të shprehin të njëjtin qëndrim”, përcjell Telegrafi.

Deputetët thanë se ata e konsideronin “dhunën e Rusisë kundër civilëve të kryer në ndjekje të qëllimeve politike si terrorizëm”.

Ata gjithashtu dënuan përdorimin e municioneve thërrmuese “për të mbjellë frikë dhe për të vrarë civilët pa dallim”.

Rusia “përdor vuajtjen dhe frikësimin si mjete në përpjekjet e saj për të demoralizuar popullin dhe forcat e armatosura ukrainase dhe për të paralizuar funksionimin e shtetit në mënyrë që të pushtojë Ukrainën”, thuhet në deklaratë.

Parlamenti i kërkoi gjithashtu Bashkimit Evropian të ndalojë lëshimin e vizave turistike për qytetarët rusë dhe bjellorusë dhe të reduktojë vizat e hyrjes në përgjithësi.