Paracetamoli: Shenjat që mund të tregojnë se keni marrë shumë seç duhet

Paracetamoli është një qetësues i dhimbjeve dhe një ulës i temperaturës. Ilaçi përdoret për të trajtuar shumë gjendje të tilla si dhimbje koke, dhimbje të muskujve, artrit, dhimbje shpine, dhimbje dhëmbi, ftohje dhe ethe.

Marrja e ilaçit për të ndihmuar në lehtësimin e çfarëdo sëmundjeje të lehtë që vuani mund të jetë e dobishme, megjithatë, marrja e tepërt e tij mund të shkaktojë ndonjë nga këto simptoma gastrointestinale.

Shenjat e para të një mbidozimi të paracetamolit përfshijnë humbjen e oreksit, të përziera, të vjella, dhimbje stomaku, djersitje dhe konfuzion ose dobësi.

Studimet endoskopike lejojnë një qasje të drejtpërdrejtë në vlerësimin e dëmtimit të mukozës të shkaktuar nga ilaçi. Simptomat e mëvonshme mund të përfshijnë dhimbje në barkun tuaj të sipërm, urinë të errët dhe zverdhje të lëkurës tuaj ose të bardhës së syve tuaj.

Lidhur me sigurinë e problemeve gastrointestinale dhe marrjen e paracetamolit, një studim i botuar në Bibliotekën Kombëtare të Shëndetit e shqyrtoi këtë më tej.

Studimi vuri në dukje: “është deklaruar gjerësisht se paracetamoli është veçanërisht i përshtatshëm për pacientët në rrezik të lartë të zhvillimit të ulcerave ose gjakderdhjeve gastrointestinale. Kjo pikëpamje është sfiduar nga studimet e fundit epidemiologjike duke përdorur të dhëna të kompjuterizuara të recetave, të cilat treguan se paracetamoli shfaq toksicitet gastrointestinal të varur nga doza. Sidoqoftë, rezultatet e këtyre studimeve ka shumë të ngjarë të jenë të pasakta për arsye të paragjykimeve të qenësishme dhe ngatërruese”.

Shenja të tjera paralajmëruese që mund të keni marrë shumë paracetamol përfshijnë:

  • Dhimbje dhe butësi në pjesën e sipërme të barkut të djathtë
  • Konfuzion
  • Verdhëza (lëkura me ngjyrë të verdhë)
  • Sheqeri i ulët i gjakut (hipoglikemia)
  • Gjakderdhje e papritur (mpiksja normale e gjakut është e dëmtuar)
  • Encefalopati (dëmtimi i trurit).
  • Mos e përdorni këtë ilaç nëse jeni alergjik ndaj acetaminofenit ose paracetamolit.