Panel: Pushtimi rus është i papranueshëm, BE-ja të jetë më e guximshme në procesin e zgjerimit

Shkup, 24 mars – Pushtimi rus i Ukrainës është i papranueshëm dhe duhet të dënohet nga bota. Dëmi prej tij është global dhe do t’i ketë Maqedonia e Veriut, dhe BE-ja duhet të jetë më e guximshme në procesin e zgjerimit dhe të rimendojë fondet e saj IPA në drejtim të mbështetjes së rajonit të Ballkanit Perëndimor, në mënyrë që të përballet më mirë me pasojat e krizës ukrainase.  Kështu u theksua në panelin me temë””Lufta në Ukrainë dhe ndikimi i saj në Ballkan” të mbajtur sot, të organizuar nga Fakulteti i Shkencave Politike në Universitetin Amerikan Kolegji Shkup (UAKSh).

Duke folur për implikimet e krizës ukrainase në proceset në Ballkan, veçanërisht në vend, Eduard Xhozef, një ligjërues i shquar në Fakultetin e Marrëdhënieve Ndërkombëtare (SAIS) në Universitetin Xhons Hopkins, SHBA, thotë se perceptimi i përgjithshëm tek amerikanët është se pushtimi rus i Ukrainës është i papranueshëm. Arsyeja e një perceptimi kaq të fortë mes amerikanëve dhe evropianëve, i cili nuk ndahet domosdoshmërisht nga njerëzit e Ballkanit Perëndimor, Azisë, Lindjes së Afërt apo Afrikës, është se diskrediton Putinin, Rusinë, mbrojtjen ruse dhe ushtrinë ruse, luftën informative, të udhëhequr nga Moska. Ai shtoi se nacionalizmi i tyre, imponimi i historisë së tyre dhe sfidimi i identitetit të tyre ishin gjithashtu të diskutueshme.

Sipas tij, është e vështirë të parashikohen zhvillimet në terren në lidhje me pushtimin e Ukrainës, por uniteti i BE-së për sa i përket sanksioneve është shumë i rëndësishëm, veçanërisht në fushën e energjisë.Radmilla Shekerinska,  ish-ministre e Mbrojtjes, beson se diskutimet në BE në lidhje me mbështetjen e qytetarëve dhe kompanive të saj për t’u marrë me implikimet e krizës ukrainase dhe sanksionet e vendosura janë legjitime. Ajo mendon se do të ishte absurde nëse Ballkani Perëndimor nuk do t’i kërkonte Brukselit që të ketë rishqyrtime të ngjashme në lidhje me mjetet IPA nga fondet evropiane që tashmë janë në dispozicion për vendet e rajonit, sepse situata aktuale nuk është normale dhe do të ishte një handikap i madh për rajonin nëse nuk shohim hapjen e një debati të tillë për çështje të tilla si energjia dhe implikimet e mbrojtjes. Sipas saj, nëse dy vjet më parë kishte dyshime për vlerën e anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut në NATO, sot, thotë ajo, nuk ekzistojnë më.

Ambasadori i Republikës së Maqedonisë Veriore në Ukrainë, Krum Efremov, duke iu referuar evakuimit të qytetarëve tanë nga Ukraina, theksoi se shumica e të gjeturve tashmë janë evakuuar. Kanë mbetur thotë ai, një numër i vogël prej gjashtë, shtatë qytetarësh tanë dhe anëtarët e familjeve të tyre që ndodhen në rajonin Herson, i cili është praktikisht i okupuar. Pra, sa më shumë të kalojë koha aq më të vështira do të jenë kushtet e evakuimit dhe si mundësi mbesin korridoret e gjelbra apo të ashtuquajturat. korridoret humanitare të miratuara ndërmjet Ukrainës dhe Federatës Ruse me ndërmjetësimin e Kryqit të Kuq.

Ai tha se për momentin nuk ka të dhëna për numrin konkret të ukrainasve që kanë aplikuar për statusin e refugjatit në vend, megjithatë  kanë ndërmjetësuar në disa raste të miqve, të njohurve që kanë ardhur këtu dhe po qëndrojnë në Maqedoninë e Veriut. Shumica e refugjatëve nga Ukraina, theksoi ai, janë në vendet fqinje, dhe shumica janë në Poloni mbi 2.1 milionë.