Ofrojnë subvencione për vetura elektrike, askush nuk i shfrytëzon në Qipro

Megjithëse ka pasur një rritje të përshpejtuar të numrit të karikuesve të automjeteve elektrike në të gjithë BE-në në pesë vitet e fundit (+180%), numri i përgjithshëm prej 307 mijë është larg objektivit.

Ndërsa disa vende të BE-së po bëjnë përparim kur bëhet fjalë për zhvillimin e infrastrukturës, shumica në fakt janë duke mbetur prapa.

Çekuilibri zbulohet më së miri nga fakti se gjysma e të gjithë karikuesve në BE janë të përqendruara në vetëm dy vende, Holanda (90,000) dhe Gjermania (60,000), dhe shembulli më radikal i këtij çekuilibri është Qiproja, e cila ka 1600 herë më pak. karikues se Holanda. Në veçanti, 57 karikues janë në dispozicion të shoferëve në Qipro.

Për të thyer bllokimin, qeveria së fundmi ofroi grante deri në 9000 euro për blerjen e automjeteve elektrike, plus 1000 euro shtesë nëse pronarët vendosin të heqin qafe verturën e tyre ndotëse.

Reagimi i publikut ishte i vakët dhe kreu i Partisë së Gjelbër Qipriote dhe deputeti Charalampos Theopemptou kishte diçka për të thënë.

“Ulja e çmimit të një automjeti të ri elektrik me 10 mijë euro nuk mjafton. Sa njerëz kanë para për të blerë vetura kaq të shtrenjta? Është një gjë e mirë të promovosh automjetet elektrike, por kë po subvencionojmë ne në të vërtetë?”, tha ai.

“Më e rëndësishmja nga të gjitha – energjia elektrike është shumë e shtrenjtë, njerëzit nuk kanë një llogaritje. E shihni që nuk i do as qeveria, së pari le të ndërtojnë infrastrukturën dhe të blejnë vetë modele elektrike dhe vetëm pastaj të kërkojnë të njëjtën gjë nga qytetarët”, përfundoi Theopemptou.