Oda e Mjekëve-Maqedoni: Do të dorëzojmë kallëzim penal nëse vazhdon gjuha e urrejtjes kundër mjekëve

Shkup, 16 gusht – Oda e Mjekëve paralajmëron se gjuha e urrejtjes kundër mjekëve është krim për të cilin Kodi Penal parashikon dënime me burg dhe thekson se nëse aktivitetet vazhdojnë, do të ngrihen akuza të përshtatshme tek institucionet kompetente.

Reagimi i Odës së Mjekëve vjen pasi dje një grup qytetarësh në Shkup protestuan kundër vaksinimit të coronavirusit dhe masave kundër coronavirusit, me pankarta të ndryshme fyese dhe thirrje “Ata nuk janë mjekë, ata janë vrasës! “Vrasës, vrasës!”

“Jam i zhgënjyer, para së gjithash, sepse nuk kemi dëgjuar asnjë retorikë apo mesazh për vaksinat. “Ishte një protestë plot ofendime dhe kërcënime për punonjësit e shëndetësisë, për ata që rrezikuan jetën e tyre dhe të familjeve të tyre për shëndetin e pacientëve, për të luftuar gjatë gjithë kohës për pacientët në të gjitha valët, këtu dhe tani me këtë valë”, tha ministri Venko Filipçe.

Nga Oda e Mjekëve thonë se dënojnë ashpër gjuhën e urrejtjes kundër mjekëve të përhapur nga struktura të caktuara dhe kërkoi që ajo të ndalet menjëherë.

“Mjekët në të gjitha nivelet e sistemit shëndetësor kanë luftuar në mënyrë aktive, me përgjegjësi dhe vetëmohim për të shpëtuar jetën e mijëra pacientëve të prekur drejtpërdrejt nga pandemia gjatë një viti e gjysmë të kaluar. Në atë luftë, mjekët rrezikojnë jetën e tyre, jetën e të dashurve të tyre dhe disa prej tyre paguan me jetën e tyre. Në orët e kaluara me pacientë me COVID-19, të veshur me veshje mbrojtëse, duke luftuar me shumë situata të pasigurta dhe të paparashikueshme, mjekët kanë grumbulluar stres dhe trauma që gjithashtu bëhen pjesë e jetës së tyre.

Në kushtet e pandemisë, mjekët nuk janë të gjithëfuqishëm, dhe për të qenë në gjendje të japin përgjigjen më të mirë dhe të shpëtojnë jetën e njerëzve, çdo individ dhe e gjithë shoqëria duhet të punojnë së bashku për të njëjtin qëllim”, thuhet në reagimin e Odës së Mjekëve.