Nuk është më e bukura, por është më e sigurta: Kjo është një veturë që ju mbron mjaft shumë gjatë një aksidenti

Volvo mban ende epitetin e një veture të sigurt edhe sot.

Në një kohë kur disa vetura nuk kishin as rripa sigurie, dhe siguria në përgjithësi diskutohej, Volvo tashmë ishte duke punuar në disa sisteme që fjalë për fjalë u bënë pjesë e pajisjeve të detyrueshme të sigurisë dekada më vonë.

Rripi i sigurimit me tre pika fiksimi u patentua nga Volvo në 1959. Dhe dhjetë vjet më vonë, veturat kanë rripa sigurie në dy pika fiksimi.

Vitet 1970 erdhën gjithashtu, dhe Volvo nuk hoqi dorë nga shqetësimet e sigurisë.

Për më tepër, në 1972 ajo prezantoi një koncept që tregoi se një veturë mund të projektohej me zgjuarsi me fokus në sigurinë e udhëtarëve.

Vetura që tregoi këtë është Volvo Experimental Safety Car ose shkurt VESC.

Mjafton vetëm një vështrim për të kuptuar pse VESC mbeti e lënë pas dore pas bukurive si Ferrari Dino Ford Granada dhe Citroen GS.

Parakolpët e mëdhenj dhe të fryrë janë edhe më të mëdhenj se ata të njohur nga tregu amerikan, dhe mund të përballojnë goditjet dhe ‘thithin’ energji mjaft të madhe.

VESC gjithashtu kishte zona deformimi për ‘thithjen’ e energjisë nga përplasja.

Kishte airbagë të përparmë dhe të pasëm, frena ABS, rripa sigurie me tre pika.

Në rast përplasjeje, furnizimi me karburant u ndërpre automatikisht. /Telegrafi/