Njihuni më shumë me ambasadoren e re amerikane që premton se do ‘shkund’ korrupsionin në vend

Uashington/Shkup, 5 Gusht – Ajo do të zëvendësojë ambasadoren Kejt Meri Bërns, e cila ka shërbyer si ambasadore e SHBA-së në Shkup që nga viti 2019. Javën e kaluar, Komiteti i Punëve të Jashtme të Senatit mbajti një seancë dëgjimore për emërimin e saj, në të cilën ajo njoftoi se punon “për të ndihmuar Maqedoninë e Veriut të zhvillojë një strategji kombëtare që në mënyrë efektive do t’i mbajë përgjegjës aktorët e korruptuar”.

Ajo tha se do të ishte “thellësisht e nderuar” që të kthehej në punë në ambasadën në Shkup, ku ka punuar në departamentin e marrëdhënieve me publikun nga viti 2011 deri në vitin 2014.

“Shtetet e Bashkuara dhe SHBA. Maqedonia ndan shumë prioritete të përbashkëta, duke përfshirë luftën kundër korrupsionit, përmirësimin e sundimit të ligjit dhe forcimin e qeverisjes së mirë. Nëse konfirmohem për pozicionin, unë do të inkurajoj reformat në drejtësi dhe do t’u bëj thirrje institucioneve të Maqedonisë së Veriut të promovojnë transparencën, të hetojnë akuzat për abuzime dhe të kundërshtojnë me vendosmëri korrupsionin, në mënyrë që të forcohet besimi i publikut në qeverisje. Unë do të punoj me partnerë ndërinstitucionalë për të ndihmuar S. Maqedonia të zhvillojë një strategji kombëtare që në mënyrë efektive do të kërkojë llogari nga aktorët e korruptuar. Nëse konfirmohet, unë do të punoj për të mbështetur të ardhmen ekonomike të Maqedonisë së Veriut përmes politikave për forcimin e klimës së saj të investimeve, forcimin e infrastrukturës, përmirësimin e diversifikimit të energjisë dhe sigurisë, si dhe për të ndërtuar rezistencën ndaj ndikimeve të dëmshme të jashtme, duke përfshirë Rusinë dhe Kinën”, tha Ageler.

Angela Aggeler është diplommate e karrierës e Shërbimit të Jashtëm të Lartë dhe Zëvendës Ndihmës Sekretarja e Shtetit për Byronë e Çështjeve të Azisë Jugore dhe Qendrore dhe Zyrën e Përfaqësuesit Special për Afganistanin dhe Pakistanin.

Ajo shërbeu së fundmi si Drejtoreshë e Zyrës së Shtypit dhe Diplomacisë Publike për atë Byro dhe para kësaj si Këshilltare për Çështjet Publike në Ambasadën e SHBA-së në Islamabad, Pakistan.

Detyrat e mëparshme përfshijnë zyrtarin për marrëdhënie me publikun në Ambasadën Amerikane në Shkup, Maqedoni; Atasheu Kulturor dhe Shtypi i Ambasadës në Hanoi, Vietnam; Zëdhënëse e Byrosë së Çështjeve Konsullore në Departamentin e Shtetit; Konsulli dhe Ndërlidhësi me komunitetin Amerikan në Ambasadën e SHBA në Paris, Francë dhe Zëvendës Konsulli dhe Zëvendës Atasheu i Shtypit në Nju Delhi, Indi.

Përpara se t’i bashkohej Shërbimit të Jashtëm në vitin 1998, znj. Aggeler punoi për Departamentin e Shtetit në Ambasadat e SHBA në Ouagadougou, Burkina Faso dhe Budapest, Hungari, si dhe në Konsullatën e Përgjithshme në Madras, Indi.

Ajo punoi në Galerinë Kombëtare të Artit në Uashington ërpara se të bashkohej me bashkëshortin e saj me punë në Departamentin e Shtetit dhe më parë si vullnetare e Korpusit të Paqes në Republikën e Afrikës Qendrore.

Ajo është fituese e çmimeve të shumta të Departamentit të Shtetit, duke përfshirë Çmimet e Nderit Superior dhe Nderit të Merituar, Çmimin e Ndihmës Sekretarit për Përsosmëri (Çështjet Konsullore 2006) dhe Çmimin Mildred Sinclaire për Gjuhën (Hindi, 2000). Ajo flet frëngjisht, maqedonisht dhe hindi.