Nis funksionimin njësia e parë bërthamore me reaktorin Hualong One

Njësia e parë e energjisë bërthamore e Kinës duke përdorur Hualong One, një reaktor i gjeneratës së tretë të krijuar në vend, hyri në operacione tregtare, duke hapur rrugën për ndërtimin dhe eksportin masiv, njoftoi “Xinhua”.

Njësia Nr. 5 në qytetin e Fuqing në provincën Fujian të Kinës lindore, filloi të gjeneronte energji elektrike për shitje pas një prove provë shtatë ditore, njoftoi Korporata Kombëtare Bërthamore e Kinës (CNNC).

“Me Hualong One në internet, Kina është tani në ballë të teknologjisë bërthamore të gjeneratës së tretë në botë, krahas vendeve si Shtetet e Bashkuara, Franca dhe Rusia”, -tha kryetari i CNNC-së, Yu Jianfeng.

Përdorimi tregtar i reaktorit do të ndihmonte në optimizimin e strukturës energjetike të Kinës në favor të zhvillimit me karbon të ulët, tha Yu.