Në Krushevë është hapur manifestimi “10 ditë të Republikës së Krushevës”

Krushevë, 2 gusht – Me leximin e Manifestit dhe me ngritjen e flamurit shtetëror mbrëmë në Gumenje të Krushevës u hap Manifestimi “10 ditë të Republikës së Krushevës”.

Përpara vizitorëve të shumtë, kryetari i komunës së Krushevës dhe kryetari i manifestimit Tome Hristoski tha se me manifestimin ne promovojmë trashëgiminë tonë historike dhe kulturore.

“Një Ilinden tjetër është para nesh, edhe 10 ditë të tjera të lirisë dhe jetesës në frymën e lirisë dhe fitores së popullit maqedonas. Kemi ditë para nesh që i kemi mbushur me një program për të shënuar dhe promovuar trashëgiminë tonë historike dhe kulturore dhe për të tërhequr vizitorë para të cilëve do t’i prezantojmë në mënyrë shtesë vlerat, besimet dhe angazhimet tona autentike”, tha Hristoski.

Duke potencuar se disa projekte janë duke u zbatuar për të modernizuar jetën në Krushevën historike dhe turistike, Hristoski dha një mesazh për festimin dinjitoz të Ilindenit të madh.

“Ta festojmë festën me përgjegjësi dhe dinjitet. Të jemi patriotë të vërtetë duke respektuar zotimin e njerëzve të Ilindenit dhe duke treguar mirëkuptim dhe mbështetje reciproke. Patriotizmi i vërtetë është kur respekton fqinjin, kur punon së bashku me qytetarët, kur qëndron krenar para flamurit shtetëror”, tha Hristoski në hapjen e ngjarjes “10 Ditët e Republikës së Krushevës”.

Për herë të parë, u prezantua një video prezantim i mbi 300 dokumenteve, shkrimeve, fotografive, të pabotuara deri më tani nga periudha e Ilindenit, dhe ato janë pjesë e thesarit të Arkivit Shtetëror, së bashku me departamentet në Prilep dhe Manastir.

Hapja e ngjarjes u pasurua me fishekzjarre, me performancën e grupit “Ljubojna”, dhe sulmin tradicional të improvizuar në Krushevë si një kujtesë për ditët e lavdishme të Ilindenit.

Në ngjarjen 10-ditore, ngjarja do të ofrojë ngjarje të shumta që do të theksojnë vazhdimësinë historike dhe turistike të Krushevës.