Në cilën orë të ditës duhet të merrni magnez? Nga çfarë varet dhe si ta konsumoni siç duhet

Ndërsa disa suplemente duhet të merren në periudha të caktuara të ditës, të tjerat mund t’i konsumoni sa herë që ju përshtatet më së miri

Pyesni veten se ku bën pjesë magnezi? Ja çfarë duhet të dini se kur duhet të merrni lloje të ndryshme të magnezit për të përfituar sa më shumë prej tij.

Megjithëse disa ushqime përmbajnë magnez, nevojat tuaja ditore janë mjaft të larta (310 deri në 420 miligramë në ditë) dhe shumica e njerëzve nuk arrijnë të plotësojnë nevojat e tyre ditore vetëm me ushqim. Shtimi i magnezit në dietë është një mënyrë për t’u kujdesur në mënyrë proaktive për këtë mungesë të mundshme.

Sa i përket kohës më të mirë të ditës për të konsumuar minerale, kjo varet kryesisht nga lloji i magnezit që merrni. Ekzistojnë disa forma ose komplekse të suplementeve të magnezit që bashkojnë mineralin me komponime të ndryshme për të ndihmuar në dërgimin e tij në qelizat tuaja.

Sot po flasim për afatin kohor të katër formave më të njohura:

Glicinati i magnezit: para gjumit

Glicinati i magnezit (ose më saktë, bisglicinati) kombinon magnezin me dy molekula glicine – një aminoacid që mbështet statusin e proteinave në trup, por gjithashtu është gjetur se promovon relaksim dhe përmirëson cilësinë e gjumit në provat klinike. Kombinimi i magnezit dhe glicinës është shumë i bio-disponueshëm, që do të thotë se përthithet lehtësisht nga trupi dhe nuk duhet ta merrni me vakt. Ndryshe nga llojet e tjera të suplementeve të magnezit që absorbohen më pak dhe mund, për shembull, të stimulojnë punën e zorrëve, marrja e glicinatit të magnezit nuk ju dërgojë në tualet. Duke pasur parasysh të gjitha gjërat, ky është një suplement që merret më së miri para gjumit kur dëshironi të pushoni nga dita dhe të përgatiteni për një natë me gjumë të thellë dhe të pandërprerë. Rekomandohet të merret 1-2 orë para gjumit.

Citrati i magnezit: Më herët gjatë ditës, me një vakt

Një tjetër lloj i njohur i suplementit të magnezit, citrati i magnezit, gjithashtu tenton të absorbohet mjaft lehtë. Ky suplement merret më shpesh për të trajtuar nivelet e ulëta të magnezit në trup, megjithëse teknikisht të gjitha komplekset e magnezit që në mënyrë efikase e dërgojnë mineralin në trupin tuaj ndihmojnë në përmirësimin e statusit tuaj të magnezit. Megjithatë, citrati i magnezit ka një efekt laksativ natyral në doza më të larta, kështu që mund të ndikojë në tretje. Ndryshe nga glicina, ndoshta nuk do të dëshironi ta merrni këtë para se të përgatiteni për shtrat, sepse mund t’ju zgjojë gjatë natës. Në vend të kësaj, marrja e citratit të magnezit më herët gjatë ditës me ushqim, rreth mëngjesit ose drekës, do ta ndihmojë atë të përthithet siç duhet.

Oksidi i magnezit: Më herët gjatë ditës, me një vakt

Oksidi i magnezit – jonet e magnezit dhe oksigjenit – është një nga format më pak të disponueshme të mineraleve. Ky çift i thjeshtë dhe i përballueshëm përdoret shpesh për të plotësuar nevojat për magnez dhe për të inkurajuar lëvizjet e zorrëve, duke lëvizur gjërat në zorrë. Për të lehtësuar përthithjen dhe për të shmangur shqetësimet e mundshme të stomakut, duhet të merret gjithmonë me vakt. Marrja e oksidit të magnezit më herët gjatë ditës është gjithashtu një veprim i mençur, në mënyrë që të shkoni në tualet të mos ju shqetësojë gjumin.

Malati i magnezit: Në mëngjes

Së fundi, ky suplement bashkon magnezin me acid malik – i cili është treguar se rrit prodhimin e energjisë. Për këtë arsye, shumica e njerëzve do të dëshirojnë ta marrin këtë suplement në mëngjes ose në fillim të ditës. (Është një suplement popullor që merret para stërvitjes në mëngjes.) Edhe pse është më i disponueshëm se oksidi i magnezit, duhet të merret sërish me ushqim për të reduktuar mundësinë e efekteve anësore të pakëndshme.