Ndryshimet delikate në fytyrën tuaj mund të nënkuptojnë një tiroide nën-aktive

Hipotiroidizmi përshkruan nënprodhimin e hormoneve nga gjëndra tiroide, e cila ndodhet në pjesën e përparme të qafës.

Për shkak se ndan disa simptoma me probleme të tjera, lehtë mund të ngatërrohet për diçka tjetër. Megjithatë, ndryshimet delikate në shprehjet e fytyrës nuk duhet të injorohen kurrë.

Manualet MSD shpjegon: “Hipotiroidizmi është nën aktivitetin e gjëndrës tiroide që çon në prodhimin e pamjaftueshëm të hormoneve tiroide dhe një ngadalësim të funksioneve vitale të trupit. Shprehjet e fytyrës bëhen të shurdhra, zëri është i ngjirur, të folurit është i ngadalshëm, qepallat bien dhe sytë dhe fytyra bëhen të fryra”.

Luhatjet e hormoneve të shkaktuara nga sëmundja mund të çojnë në disa ndryshime të tjera në shprehjen e fytyrës, për shkak të qepallave të varura ose të pasurit të një fytyre të fryrë dhe të fryrë, të cilat janë të dyja simptoma të niveleve të ulëta të tiroides.

Mungesa e vetullave është një shenjë e zakonshme, e cila pasqyron rënien e përgjithshme të qimeve në trup. Kjo është zakonisht rezultat i ndërprerjeve në prodhimin e hormoneve T3 dhe T4, të cilat kontrollojnë disa procese trupore duke përfshirë rritjen e flokëve.

Kur prishet, zhvillimi i qimeve në rrënjë rrezikohet, gjë që shkakton rënie. Kur nuk arrin të rritet përsëri, kjo çon në rrallimin e qimeve në lëkurën e kokës dhe zonave të tjera si pjesa e jashtme e vetullave.

Një mënyrë për të treguar nëse këto ndryshime mund të nënkuptojnë një tiroide joaktive është të shikoni për shenja të tjera paralajmëruese, si lodhja, ndjeshmëria ndaj të ftohtit, humor depresiv dhe probleme me përqendrimin.

Megjithatë, kjo mund të jetë e ndërlikuar, sepse shfaqja e simptomave priret të jetë e ngadaltë. Në fakt, mund të duhen disa vite përpara se një person të kuptojë se ka një problem mjekësor.

Trajneri i shëndetit Rory Batt, paralajmëroi: “Është mjaft e vështirë të thuhet se është hipotiroidizmi, në veçanti, që qëndron pas disa prej këtyre simptomave derisa të konfirmohet me testimin funksional”.