Ndërtesa e lashtë misterioze më e vjetër se Stonehenge dhe piramidat e gërmuara pranë Pragës

Arkeologët kanë zbuluar mbetjet e një ndërtese të epokës së gurit pranë Pragës që është më e vjetër se Stonehenge dhe madje edhe piramidat egjiptiane – një kompleks misterioz i njohur si “rondela”.

Nuk dihet ende qëllimi i saktë i kësaj ndërtese gati 7000-vjeçare, por ndoshta komuniteti bujqësor vendas i asaj periudhe e përdori atë si një lloj vendi takimi.

Është bërë në një rreth të madh me një diametër prej 55 metrash, domethënë afërsisht lartësia e Kullës së Pjerrët të Pizës. Edhe pse nuk dihet shumë për ndërtuesit, ekspertët besojnë se ata i përkasin kulturës Lineare të Qeramikës që “lulëzoi” midis 4900 dhe 4400 pes, tha për Live Science arkeologu Jaroslav Rydky, një zëdhënës i Institutit të Arkeologjisë të Akademisë Çeke të Shkencave. shkencat (IAP).

Njohuritë për ndërtimin e rondelit përfshinin disa kultura arkeologjike

Shkencëtarët mësuan për herë të parë për rondelin në Vinor në vitet 1980, kur punëtorët e ndërtimit po instalonin linjat e gazit dhe ujit, por gërmimet e reja kanë zbuluar të gjithë strukturën për herë të parë. Deri më tani, arkeologët kanë gjetur në zonë fragmente qeramike, eshtra kafshësh dhe vegla guri.

Banorët e kulturës lineare janë të njohur për prodhimin e objekteve të rrumbullakëta. Vendbanimet e tyre bujqësore të ulura, të vendosura në udhëkryqin e Polonisë së sotme, Gjermanisë lindore dhe Bohemisë veriore, përbëheshin nga disa shtëpi të zgjatura; struktura drejtkëndore që mund të strehojnë 20 deri në 30 persona.

“Njohuritë për ndërtimin e rondeleve përfshinin disa kultura arkeologjike. Ato janë ndërtuar nga komunitete të ndryshme në të gjithë Evropën Qendrore”, tha Ridky.

Roundels u bënë veçanërisht të dukshme dekada më parë, kur arkeologët filluan të përdornin fotografi ajrore. Rydki shprehet se është “prova më e vjetër e arkitekturës në të gjithë Evropën”.

Shikuar nga lart, këto struktura përbëhen nga një ose më shumë gropa rrethore të gjera me disa hapje që shërbenin si hyrje. Pjesa e brendshme e secilës rondela ishte ndoshta e veshur me shkopinj druri. Edhe pse është e qartë se ndërtesa të tilla ishin jashtëzakonisht të njohura në neolitin e vonë, funksioni i tyre i saktë ende nuk dihet.