NASA zbulon një nga shpërthimet më të fuqishme vullkanike në planet

Sipas zbulimeve nga një satelit i NASA-s, një nga shpërthimet më të fuqishme vullkanike në planet shkaktoi një sasi të madhe të avullit në atmosferë, saqë ka të ngjarë të ngrohë përkohësisht sipërfaqen e Tokës.

Kur vullkani nënujor Hunga Tonga-Hunga Ha’apai shpërtheu më 15 janar, 40 milje (65 kilometra) në veri të kryeqytetit të Tongës, ai krijoi një cunami si dhe një bum tingullor që u valëvit nëpër botë – dy herë.

Shpërthimi dërgoi një shtëllungë të lartë avulli uji në stratosferë, e cila ndodhet midis 8 dhe 33 milje (12 dhe 53 kilometra) mbi sipërfaqen e Tokës. Ishte ujë i mjaftueshëm për të mbushur 58 mijë pishina me përmasa olimpike, sipas zbulimeve nga një satelit i NASA-s, raporton cnn.

Zbulimi u bë nga instrumenti Microwave Limb Sounder në satelitin Aura të NASA-s. Sateliti mat avujt e ujit, ozonin dhe gazrat e tjerë atmosferikë. Pasi ndodhi shpërthimi, shkencëtarët u befasuan nga leximet e avullit të ujit.

Ata vlerësojnë se shpërthimi dërgoi 146 teragramë ujë në stratosferë. Një teragram është i barabartë me një trilion gram, dhe në këtë rast, ishte i barabartë me 10 për qind të ujit tashmë të pranishëm në stratosferë.

Kjo është gati katër herë sasia e avullit të ujit që arriti në stratosferë pas shpërthimit të malit Pinatubo të vitit 1991 në Filipine.

Një studim i ri në lidhje me gjetjet e avullit të ujit botuar në korrik në Geophysical Research Letters.

“Ne nuk kemi parë kurrë diçka të tillë”, tha autori i studimit Luis Millán, një shkencëtar atmosferik në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s në Kaliforninë Jugore, në një deklaratë.