Momenti kur masazhi duhet të shmanget për shkak të shëndetit

Masazhi shpesh konsiderohet një terapi e sigurt, por gjërat mund të shkojnë keq kur bëhet fjalë për masazh të thellë të indeve.

Përpara se të filloni një terapi masazhi, një terapist masazhi duhet t’ju pyesë për të gjitha simptomat, historinë tuaj mjekësore dhe atë që shpresoni të merrni nga masazhi. Masazhisti duhet të shpjegojë edhe llojin e masazhit dhe teknikën që do të përdorë.

Rastet kur masazhi duhet shmangur

Edhe pse ka shumë përfitime, ka edhe raste kur masazhi nuk është i përshtatshëm për shkak të rrezikut. Në disa raste, masazhi ka efekt të kundërt vetëm në zonën e prekur, për shembull një plagë e hapur e çdo lloji, mavijosje dhe djegie, por mund të ketë një efekt të keq edhe në pjesën tjetër të trupit. Megjithatë, në disa raste, masazhi duhet të shmanget plotësisht për shkak të rreziqeve që ato paraqesin.

Te personat me temperaturë

Për klientët me një temperaturë prej 38 gradë ose më të lartë, çdo masazh që mund të ndikojë në brendësinë e tyre është “rreptësisht kundërindikuar sepse trupi po kalon një proces akut shërimi”, thotë Mary Beth Braun, autore e një libri mbi bazat e masazhit. Megjithatë, ai shton se një masazh shumë i lehtë mund t’i ndihmojë klientët me temperaturë të flenë më mirë.

Për ftohjet dhe gripin

Klientët që kanë simptoma të ftohjes dhe gripit duhet ta shtyjnë masazhin për shkak të rrezikut të infektimit të të tjerëve dhe jo për shkak të ndonjë rreziku për veten e tyre, megjithëse çdo bllokim që ata kanë përjetuar sigurisht që do të përkeqësohej nëse shtriheshin me fytyrë përtokë gjatë masazhit.

Në dështimin e mëlçisë

Masazhi ka efekt të kundërt për personat me insuficiencë të mëlçisë, sepse “irriton lëngun që kthehet në gjak nga edema dhe/ose asciti, gjë që do të rëndonte më tej mëlçinë tashmë të dobësuar”, thotë masazhuesja Yvonne Zipter. Përveç kësaj, ekziston një mundësi të mavijosjes te njerëzit me dëmtim të mëlçisë, sepse mëlçia kombinon shumë faktorë të koagulimit.

Në mpiksjen e gjakut

Për shkak se masazhi rrit rrezikun e çlirimit të një mpiksje gjaku, nuk duhet bërë një masazh i thellë i indeve. Megjithatë, nëse dikush ka pasur probleme me mpiksjen e gjakut në të kaluarën, nuk duhet të privohet plotësisht nga masazhi, thotë doktor Andrew Weil. Por terapisti duhet të jetë i njohur me historinë e sëmundjes.

Te personat me diabet

Nëse është e pranishme neuropatia diabetike, pra humbja e ndjeshmërisë, masazhi është kundërindikuar sepse klientët nuk mund të përcaktojnë nëse presioni është shumë i lartë. Masazhi me gurë të nxehtë është gjithashtu kundërindikuar, sepse klientët nuk do të mund ta ndjenin nëse gurët i djegin. Te diabetikët që nuk ndjejnë mpirje për shkak të dëmtimit të nervit gjatë masazhit, çdo zonë ku është injektuar së fundmi insulina duhet të shmanget sepse masazhi mund të përshpejtojë marrjen e insulinës, transmeton Next Avenue.

Te njerëzit me hemofili ose nëse marrin ilaçe për hollimin e gjakut

Sipas klinikës Mayo, hemofilia karakterizohet nga koagulimi i vonuar i gjakut me gjakderdhje të zgjatur ose të tepërt të brendshme ose të jashtme pas lëndimit ose operacionit. Gjakderdhja e brendshme në nyje dhe muskuj mund të shkaktohet edhe nga trauma të vogla në muskuj dhe nyje te njerëzit me hemofili të rëndë dhe të moderuar. Klientët që marrin medikamente për hollimin e gjakut si Warfarin mund të jenë gjithashtu më të prirur ndaj gjakderdhjes së brendshme, si dhe mavijosjes.

Në rastet e rënda të osteoporozës

Klientët me osteoporozë të rëndë apo edhe të moderuar mund të pësojnë thyerje të kockave si rezultat i masazhit, veçanërisht me një masazh të thellë të indeve.

Në mungesë të rëndë të trombociteve

Sipas Institutit Kombëtar Amerikan të Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut, trombocitopenia është një gjendje në të cilën gjaku juaj ka më pak fragmente të qelizave të gjakut të quajtura trombocite se normalja. Edhe pse masazhi nuk është plotësisht i kundërindikuar për njerëzit me këtë gjendje, është e domosdoshme të mos përdoret, për shembull, puna me inde të thella ose terapia me pikë nxitëse, sepse mund të shkaktojnë mavijosje.

Te personat nën ndikimin e alkoolit

Alkooli zvogëlon aftësinë e klientëve për të ndjerë kur masazhi është shumë intensiv ose shumë i thellë, duke rritur mundësinë e lëndimit gjatë masazhit. Në fakt, nuk është ide e mirë të masazhoni dikë një ditë pasi keni pirë shumë. Klientët që janë të uritur dhe të dehidratuar ka të ngjarë të ndihen edhe më të dehidratuar pas masazhit, raporton Chicago Tribune.

Te personat me sëmundje autoimune

Gjatë fazave inflamatore apo shpërthimeve akute të sëmundjeve autoimune si artriti reumatoid, skleroderma apo lupusi, masazhi duhet shmangur sepse lëkura në momente të tilla mund të jetë e dhimbshme në prekje, transmeton Next Avenue.

Te personat me celulitis

Celulitis nuk është i njëjtë me celulitin. Celulitis është një infeksion bakterial i lëkurës që mund të gjendet në lëkurë, por edhe në indin nënlëkuror. Më së shpeshti shkaktohet nga bakteret si steptokoku dhe shpesh shfaqet në këmbë. Zona që është e infektuar është shpesh e kuqe, e ndjeshme dhe e nxehtë në prekje. Edhe pse njolla e kuqe mund të jetë e matur, pasi kjo gjendje shoqërohet shpesh me keqtrajtim dhe temperaturë, masazhi i të gjithë trupit është kundërindikuar, sipas masazhistes Annie Morien.

Në shtatzënitë me rrezik të lartë

Meqenëse nuk ka udhëzime të miratuara shkencërisht për masazhin gjatë shtatzënisë, gratë që janë në rrezik të lartë, për shembull, nga preeklampsi, aborti ose shkëputja e placentës, duhet të konsultohen me mjekët e tyre përpara masazhit. Dhe pastaj masazhi duhet të bëhet vetëm nga dikush i certifikuar për masazh në shtatzëni. Për shkak të rrezikut, disa terapistë mund të kërkojnë një mohim dhe pëlqimin me shkrim të një mjeku përpara se të ofrojnë një masazh të transmetuar nga Web MD.