Mitet e zakonshme rreth COVID-19 – të demaskuara

Unë nuk kam asnjë simptomë, kështu që edhe nëse kam COVID-19 nuk do t’ia transmetoj askujt tjetër? E gabuar!

Njerëzit të cilët kurrë nuk kanë simptoma nga COVID-19 janë më pak infektues sesa njerëzit që kanë simptoma, por ata ende mund të kenë ngarkesa të larta virale dhe mund të transmetojnë virusin. Dhe kulmi i infektivitetit tek ata që shfaqin simptoma është në fakt një ose dy ditë para se të fillojnë të ndihen të sëmurë .

Për shkak se njerëzit që ndihen mirë kanë shumë më shumë të ngjarë të jenë jashtë se ata që ndihen të sëmurë, njerëzit që kanë coronavirus pa simptoma ose para se të shfaqen simptoma kontribuojnë shumë në përhapje. Një studim vlerësoi se njerëzit pa simptoma janë përgjegjës për më shumë se gjysmën e infeksioneve të reja.

Bashkë me virusin e ri, kanë rrjedhur edhe shumë mite të cilat kanë shkaktuar konfuzion të madh.

E disa nga ato mite i demaskojmë më poshtë:

Unë nuk do ta marr ose transmetoj virusin sepse jam plotësisht i/e vaksinuar

Kjo nuk është e vërtetë. Ka pasur shumë raste të dokumentuara të njerëzve të vaksinuar plotësisht që infektohen me coronavirus, dhe ndërsa shumica dërrmuese nuk kanë nevojë për spital, shumë janë ndjerë akoma vërtet të sëmurë.

Gjithashtu ka dëshmi se njerëzit e vaksinuar mund ta transmetojnë virusin te njëri – tjetri nga studimet e punonjësve të kujdesit shëndetësor në Indi dhe Vietnam. Vaksinat janë jashtëzakonisht të mira për t’ju mbrojtur nga sëmundjet e rënda, por më pak të mira për t’ju parandaluar që të infektoheni. Të dhënat nga studimi Imperial REACT në Angli sugjerojnë se vaksinat janë diku midis 50 për qind dhe 60 për qind efektive në parandalimin e infeksionit, shkruan The Guardian.

Në fazat e hershme të infeksionit, sugjerojnë të dhënat e fundit, njerëzit e vaksinuar kanë aq ngarkesa virale sa njerëzit e infektuar të pavaksinuar, por njerëzit e vaksinuar më pas e pastrojnë virusin më shpejt.

Vaksinimi ndihmon në parandalimin e infeksionit dhe transmetimit, por nuk është i përsosur dhe sigurisht nuk mund të supozoni se nuk mund të sëmureni ose se nuk mund të infektoni të tjerët.

Unë tashmë e kam kaluar COVID-19, kështu që nuk kam nevojë për vaksinë

Kalimi i COVID-19 një herë ju jep mbrojtje të arsyeshme nga infektimi përsëri, por nuk është aq e mirë sa mbrojtja që merrni nga vaksinimi. Imuniteti nga vaksinimi zgjat më shumë dhe është më i fortë ndaj varianteve të reja. Nëse tashmë keni pasur COVID-19 atëherë vaksinimi i jep imunitetit tuaj ekzistues një nxitje shtesë të fortë. Imuniteti më i mirë që shohim tani është te njerëzit që janë vaksinuar plotësisht pasi kishin pasur coronavirusin.

Unë kam një sistem të mirë imunitar, kështu që nuk kam nevojë për vaksinë

Sigurisht që të kesh një sistem imunitar të mirë është më mirë sesa të kesh një të keq, por njerëzit e shëndetshëm më parë ende mund të sëmuren shumë me COVID-19, përfshirë përfundimin në spital dhe vdekjen.

Fëmijët do të jenë mirë edhe nëse infektohen me COVID-19

Fëmijët janë në rrezik shumë më të ulët për t’u sëmurë rëndë ose për t’u infektuar gjatë sesa të rriturit, por ende mund ta bëjnë këtë. Fëmijët gjithashtu mund të zhvillojnë atë që quhet sindromë inflamatore multisistemike disa javë pas infektimit, e cila mund të jetë shumë serioze dhe kërkon kujdes intensiv. Kjo është shumë e rrallë, duke prekur rreth 30 fëmijë për 100,000 fëmijë që infektohen me COVID-19.

Maskat nuk funksionojnë

Tani e dimë që COVID-19 kryesisht transmetohet në ajër dhe përhapet nga njerëzit që marrin frymë, flasin, bërtasin dhe këndojnë. Maskat nuk janë aspak perfekte, por ato ndalojnë shumë frymëmarrjen tuaj që të godasë fytyrën e dikujt tjetër kur jeni duke bashkëvepruar me ta. Ne vendosim maska ​​kryesisht për të mbrojtur të tjerët nga fryma jonë sesa për të mbrojtur veten nga të tjerët. Nëse doni të mbroni të tjerët dhe veten, keni nevojë për të blerë një maskë me cilësi më të lartë që përshtatet vërtet mirë. Maskat më të mira janë ato N95, FFP2 ose FFP3 , të cilat janë treguar të jenë më mbrojtëse.

Një studim i kohëve të fundit ka treguar se një përqindje e lartë e njerëzve që mbajnë maska ​​shoqërohet me një ulje prej rreth 20 për qind të normave të përgjithshme të transmetimit të popullsisë, një sasi e konsiderueshme.