Ministri i jashtëm bullgar: Gjykimi i Allabakovskit dhe ndeshja e futbollit nuk dërgojnë mesazh pozitiv

Shkup, 29 shtator – Në konferencën e rregullt në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Bullgarisë, ministri Nikollaj Millkov komentoi se këtë javë ka pasur dy ngjarje me Republikën e Maqedonisë së Veriut, njëra prej të cilave është ndeshja e futbollit ndërmjet kombëtareve të të dy vendeve, duke vënë në dukje se nuk dëshiron të ndezë zjarrin për këtë temë.

Siç njoftoi korrespondenti i MIA-s nga Sofja, sipas Millkovit, tema duhet të mbyllet.

Ngjarja e dytë, siç bëri me dije ministri bullgar i Punëve të Jashtme, është dënimi me kusht i Lambe Allabakovskit, i cili i vuri flakën hyrjes në qendrën “Vanço Mihailov” në Manastir.

Nikollaj Millkov tha në konferencë se këto dy ngjarje zbulojnë një problem strukturor për të drejtat e bullgarëve në Maqedoninë e Veriut.

Sipas tij, dënimi i Allabakovskit është më i lehtë i mundshëm dhe shtoi se sipas ligjit të Republikës së Maqedonisë së Veriut, dënimet për këtë vepër janë nga 6 muaj deri në 5 vjet. Ai shtoi se pritej një dënim relativisht më i rëndë, por ky ishte vendimi i gjykatës së pavarur të RMV-së. Sipas Millkov, dy aktet e kryera gjatë javës janë akte urrejtjeje, ato dërgojnë mesazh për popullin e Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe për Bullgarinë dhe nuk është pozitiv.

Ai tha se duhet kushtuar vëmendje faktit që gjuha e përdorur në konkurs ishte gjuha e përdorur nga politikanët. Kjo, sipas tij, është një pasqyrë e përpjekjeve për të gërryer marrëveshjet e arritura deri më tani dhe tregon për qytetarët e Republikës së Maqedonisë së Veriut se ku qëndron vendi në raport me procesin e negociatave me BE-në.

“Përpjekjet për të interpretuar lirisht propozimin francez dhe atmosfera e krijuar në Republikën e Maqedonisë së Veriut nuk e favorizojnë procesin. Ka një rrugë të gjatë për të bërë, komentoi ministri bullgar i Punëve të Jashtme.

Milkov shtoi se nuk do të donte të hynte në fjalorin e agjitacioneve futbollistike, duke theksuar se ende sheh pozitivisht dhe se këto janë deklarata të destinuara për përdorim të brendshëm në Republikën e Maqedonisë së Veriut. Sipas tij, ato në asnjë mënyrë nuk e ndryshojnë atë që është obligim i Republikës së Maqedonisë së Veriut, si në lidhje me marrëveshjen dypalëshe, ashtu edhe në zbatimin e propozimit të presidencës franceze me BE-në.