Me planet aktuale mbrojtëse të NATO-s, vendi im do të shkatërrohej

Estonia do të fshihej nga harta dhe qendra historike e kryeqytetit të saj do të rrafshohej me tokë sipas planeve aktuale të NATO-s për të mbrojtur vendin nga çdo sulm rus, ka deklaruar kryeministrja e Estonisë.

Kaja Kallas u tha gazetarëve të mërkurën se planet ekzistuese të mbrojtjes së aleancës për tre shtetet baltike ishin që të lejonin pushtimin e tyre përpara se t’i çlironin pas 180 ditësh, shkruan Financial Times.

Duke vënë në dukje se tani kanë kaluar më shumë se 100 ditë që kur Rusia filloi pushtimin e saj të plotë të Ukrainës, kryeministrja e Estonisë tha: “Nëse krahasoni përmasat e Ukrainës dhe vendeve baltike, do të nënkuptonte shkatërrimin e plotë të vendeve dhe kulturës sonë. ”

Ajo shtoi: “Ata prej jush që kanë qenë në Talin dhe e njohin qytetin tonë të vjetër dhe shekujt e historisë që janë këtu dhe shekujt e kulturës që është këtu – të gjitha do të fshihen nga harta, duke përfshirë njerëzit tanë, kombin tonë.”

Komentet e saj erdhën përpara një samiti të NATO-s në Madrid të martën e ardhshme, në të cilin aleanca do të diskutojë planet për mbrojtjen e krahut të saj lindor nderkohe që po ndodh pushtimi i Ukrainës nga Moska, duke përfshirë mënyrën e mbrojtjes më të mirë të vendeve baltike.

Estonia, Letonia dhe Lituania po bëjnë presion për strategjinë aktuale për të pasur një mijë trupa të huaja në secilin vend për të vepruar në të cilën NATO kërkon të mbrojë çdo centimetër territori që nga dita e parë, veçanërisht pasi të shohë Mizoritë ruse në Ukrainë.

I pyetur në lidhje me komentet e Kallas, një zyrtar i NATO-s tha se aleanca “ka planet për të penguar kërcënimet dhe për të mbrojtur të gjithë aleatët, por ne kurrë nuk hyjmë në detaje operacionale. Sekretari i Përgjithshëm e bëri të qartë se forcimi i parandalimit dhe mbrojtjes është një nga vendimet kryesore në samitin e NATO-s të javës së ardhshme.

“Ne do të bëjmë më shumë për të siguruar që mund të mbrojmë çdo centimetër të territorit aleat, në çdo kohë dhe kundër çdo kërcënimi. Ne do të përshtatim strukturën e forcave të NATO-s, me më shumë forca në gatishmëri të lartë. Ne gjithashtu do të kemi më shumë formacione luftarake të dislokuara përpara NATO-s, për të forcuar grupet e betejës në lindje.”

Kallas po kërkon që një ndarje trupash, e cila është midis 20,000 dhe 25,000 ushtarë të NATO-s, të ndahen secila në Estoni, Letoni dhe Lituani.

Por kjo nuk do të thoshte se të gjitha këto trupa do të ishin të huaja ose do të duhej të ishin të vendosura përgjithmonë në secilin vend. Mijëra trupa estoneze, letoneze dhe lituaneze do të përfshiheshin ndoshta me një brigadë – 3,000 deri në 5,000 trupa – ushtarë të huaj me bazë në vend, duke u rritur në dy brigada me kalimin e kohës, tha Kallas.

Berlini ka propozuar një “brigadë të fuqishme luftarake” të trupave në Lituani – për t’i shtuar batalionit aktual prej rreth 1000 ushtarësh – por me shumicën e ushtarëve të vendosur në Gjermani, në gjendje të lëvizin në Baltik me një njoftim të shkurtër.

Kallas tha për të ashtuquajturin model gjerman: “Unë nuk do të isha kaq i fiksuar pas këtyre modeleve të ndryshme për sa kohë që ato japin rezultatin që ne jemi në gjendje të mbrohemi që nga dita e parë”.

Vendet baltike po kërkojnë gjithashtu që misioni ekzistues i policisë ajrore në rajon të rritet për t’i dhënë avionëve të NATO-s mundësinë për të rrëzuar avionët e armikut nëse është e nevojshme.

Kallas theksoi se Estonia ishte “mbështetësi më i madh” i bashkimit të Finlandës dhe Suedisë në NATO, por tha se dukej e pamundur që masa e Turqisë për të bllokuar ofertat e tyre për anëtarësim do të zgjidhej deri në samitin e javës së ardhshme.