Maqedonia e Veriut, vendi i 7 më i varfër në Europë

Shkup, 11 Shtator – Nga vendet e Ballkanit vetëm Kosova dhe Shqipëria janë më të varfra se ne. Vendi më i varfër europian është Ukraina, në listë përfshihen edhe Gjeorgjia, Moldavia, Bosnja dhe Hercegovina, Bjellorusia, Serbia dhe Mali i Zi. E përbashkëta e të gjithëve është se asnjë vend nuk është anëtar i Bashkimit Europian.

Në agregatin e internetit “World Population Review”, i cili përpunon të dhëna nga burime përkatëse si Banka Botërore dhe Kombet e Bashkuara, vendi u rendit i gjashti në listë.

Sipas të dhënave për vitin 2020, produkti i brendshëm bruto për frymë banori në Maqedoni ishte 5.888 dollarë, ndërsa të ardhurat bruto kombëtare për person ishin pak më pak – 5.720 dollarë.

Në përmbledhjen e shkurtër thuhet se pas pavarësisë në vitin 1991, Maqedonia pësoi ndryshime dramatike dhe gradualisht përmirësoi ekonominë e saj. Në tekst thuhet gjithashtu se rreth 90% e BPK-së llogaritet nga tregtia dhe më së shumti vihet re për shkallën e lartë të papunësisë në përgjithësi.

TË ARDHURAT PËR FRYMË BANORI SIPAS BPK-së

Kosova 4,440$ 4,287$

Shqipëria 5,210 $ 5,215 $

Maqedonia 5,720$ 5,888$

BiH 6,090 $ 6,031 $

Serbia 7,400$ 7,666$

Mali i Zi 7,900$ 7,686$

Bullgaria 9,540 dollarë 9,975 dollarë

Rumania 12,570 dollarë 12,896 dollarë

Kroacia 14,190 dollarë 13,828 dollarë

Greqia 19,690 dollarë 17,676 dollarë

Sllovenia 25,910 dollarë 25,179 dollarë

Bullgaria dhe Rumania janë vendet më të varfra në Union – por ende më mirë se e gjithë ish-Jugosllavia dhe blloku lindor, të cilët nuk janë pjesë e tij. BPK-ja për banor në fqinjin lindor 2 vite më parë ishte gati 10.000 dollarë, kurse në Rumani rreth 12.900 dollarë. Në Kroaci, megjithatë, ajo arriti në 13,828 dollarë. Sllovenia, e cila tani ka një BPK për kokë banori katër herë më të lartë se ajo e Maqedonisë, edhe pse të dyja ishin pjesë e të njëjtit vend deri në vitin 1991, ka marrë përfitimin më të madh nga anëtarësimi në BE – jo më pak se 25,200 dollarë.

Lista e më të pasurve përgjithësisht dominohet nga vendet e Skandinavisë dhe Europës Perëndimore. Lihtenshtajni dhe Monako kanë përkatësisht 180,000 dhe 190,000 dollarë BPK për banor. Vendi i tretë është Luksemburgu me 115 mijë dollarë. Gjermania, e cila është një nga destinacionet më të zakonshme të studimit dhe punës, dy vjet më parë ka arritur një BPK për frymë prej 45,723 dollarë.

Europa aktualisht po përballet me një nga krizat më të rënda ekonomike dhe energjitike ndonjëherë. Do të prekë të gjithë në kontinent, por veçanërisht më të varfërit.

“Organizatat joqeveritare po paralajmërojnë se në periudhën e ardhshme çantat tashmë të zbrazura mund të jenë – edhe më të zbrazëta. Finance Think vëren se presionet nga rritja e çmimeve të energjisë mund të ngadalësojnë ndjeshëm rritjen ekonomike dhe nuk përjashtojnë mundësinë e një recesioni në fillim të vitit 2023.