Laporta ia renditë Bartomeut tetë gënjeshtrat te Barcelona

Joan Laporta mbajti një konferencë shtypi të hënën, ku presidenti i Barcelonës diskutoi financat e klubit, gjatë së cilës ai ishte shumë kritik ndaj paraardhësit të tij, Josep Maria Bartomeu.

Ditët e fundit, vetë Bartomeu kritikoi administratën e Laportas në një letër të hapur, duke bërë disa argumente, por shefi aktual i klubit e pa këtë konferencë për shtyp si një mundësi për të çmontuar pretendimet e kundërshtarit pikë për pikë në atë që ishte një përgjigje që zgjati më shumë se 10 minuta.

Laporta madje pranoi se kur të vijë koha – sapo të përfundojë auditimi, i cili ende nuk është përfunduar – ai do të përpiqet të kërkojë përgjegjësi për keqmenaxhimin e ish-bordit.

“Do të ishte shumë e nxituar nëse do t’ju tregoja se çfarë veprimi juridik do të propozojmë”, deklaroi presidenti i Blaugranasve.

“Ajo që është e sigurt është se ata janë përgjegjës që nga koha kur dhanë dorëheqjen deri në largimin e komitetit menaxhues [bordi i përkohshëm]. Askush nuk do të ikë nga përgjegjësitë e tyre”.

Tetë gënjeshtrat e Bartomeu, sipas Laportës:

Gënjeshtra e parë

“Kam marrë letrën nga ish-presidenti dhe e vërteta është se ai donte ta bënte publike, unë e respektoj atë”, vuri në dukje Laporta.

“Pasi e lexova shoh se është plot gënjeshtra. Është një tentim në dëshpërim. Ata janë përgjegjës deri në mars të vitit 2021. Deri në datën e dorëheqjes së tyre ata janë përgjegjës për pasojat e administrimit të tyre, dhe askush nuk do të ikë nga përgjegjësitë e tyre”.

“Unë nuk dua maksimën që nëse përsëris një gënjeshtër bëhet e vërtetë të qëndrosh në klub. Është një mashtrim sistematik”.

“Të gjithë e dinë që ne miratuam llogaritë për arsye teknike dhe për të mos paralizuar aktivitetin e klubit, por ky miratim nuk e vlefshmon periudhën nga 2019 në 2020”.

Gënjeshtra e dytë

“Ai thotë se dha dorëheqjen për shkak të [Procicat të qeverisë katalanase] dhe bordi i tij dha dorëheqjen sepse votimi i mosbesimit ishte i suksesshëm dhe ata u përpoqën të iknin në mënyrë që të mos ishin bordi i parë që u rrëzua”, shtoi Laporta.

Gënjeshtra e tretë

“Ata thonë se pas dorëheqjes nuk mund të merrnin vendime ekonomike dhe kjo është arsyeja pse 375 milionë [euro] u humbën për shkak të COVID-19”, shpjegoi ai.

“Nëse të gjitha supozimet e tyre do të përmbusheshin, fitimi do të ishte një milion [euro]. Ata vendosën më shumë se 300 milionë [euro] në shitje, pothuajse 200 milionë [euro] në uljen e pagave, 100 milionë [euro] për Barca Corporate. Asgjë nga këto nuk mund të bëhej”.

“Ekzistonte edhe hipoteza e hapjes së stadiumit në shkurt të vitit 2021, e cila nuk ishte realiste. Asnjë nga supozimet e buxhetit të paraqitur për sezonin 2020/21 nuk është përmbushur, dhe kështu ky buxhet jep një rezultat negativ prej 320 milionë euro”.

“Kjo rezulton në një situatë dramatike ekonomike, patrimoniale dhe financiare. Ne zbulojmë se më 31 mars 2021, borxhi ishte 1.35 miliardë euro”.

Gënjeshtra e katërt

“Ulja prej 12 për qind [e pagave] e sezonit 2020/21 [dhe 20 për qind e planifikuar për këtë sezon është gjithashtu një gënjeshtër. Zbritja nuk është e vërtetë. Ato 68 milionë [euro] janë transferuar dhe ne duhet të paguajmë ato tani. Këto paga nuk u ulën”, pohoi Laporta.

Gënjeshtra e pestë

“Shitja e Barca Corporate është gënjeshtra e pestë. Shtoji kësaj të ardhurat nga Superliga dhe marrëveshja e La Liga me CVC. Kjo është përrallë e grave të vjetra”, komentoi Laporta.

“Është mjaft serioze që një president i Barcelonës të thyejë konfidencialitetin e kontratave, sepse minon besueshmërinë. Është gjithashtu serioze që Bartomeu të thotë se propozimi i La Ligës për të na bërë anëtarë do të na kishte përfituar, sepse nënkuptonte hipotekimin e të drejtave audiovizuale për 50 vjet”.

“Kjo tregon se strategjia afatshkurtër e bordit të tij ishte të mbyllte vrimat dhe të mos shikonte në planin afatgjatë, [kështu] të hipotekonte klubin. Kështu kemi vepruar dhe menaxhimi [i bordit të mëparshëm] është katastrofik dhe gjithashtu shumë shqetësuese. Ne do të dalim nga kjo situatë sepse po punojmë në të”.

Gënjeshtra e gjashtë

“Neymar. Në këtë pikë ai thotë se ne i kemi falur 16.7 milionë [euro]. Një gënjeshtër tjetër”, deklaroi ai.

“Kjo nuk është e vërtetë dhe unë gjithashtu do t’i kujtoja atij dëmin që i bëri Barcelonës nga saga Neymar. Ishte një akumulim gënjeshtrash. Ai bëri një pakt të turpshëm dhe të vetë-shërbyer me prokurorinë për të dënuar Barcelonën për herë të parë”.

Gënjeshtra e shtatë

“Pagat sportive u rritën sepse përndryshe ne nuk mund të konkurronim me klubet e Ligës Premier “, zbuloi Laporta.

“E vërteta është se politika sportive ka qenë katastrofike vitet e fundit, veçanërisht kur ata arritën ta shesin Neymarin për 222 milionë [euro]. Ata shpenzuan në mënyrë disproporcionale dhe me shpejtësi rrufe. Kjo bëri që pagat të rriteshin. Ne duhet të kishim bërë investime më proporcionale dhe me më shumë logjikë sportive”.

Gënjeshtra e tetë

“Nuk ka asnjë informacion që ndërtimi ose rinovimi i një stadiumi me praninë e kaq shumë njerëzve përfshin një rritje të kostove dhe rreziqeve që janë praktikisht të papërballueshme”.

“Ne gjithashtu zbulojmë se ka gënjeshtra kur bëhet fjalë për nënvlerësimin e kostove të shumë prej artikujve. Objektet ishin nënvlerësuar, nuk kishte asnjë raport që e bënte këtë objekt të besueshëm”.

“Me Espai Barca, ne po reformojmë projektin për ta bërë atë të zbatueshëm. Ne jemi në gjendje të respektojmë një afat kohor që përfshin paraqitjen e financave në asamblenë [e përgjithshme], dhe pasi të përfundojë ky proces ne do të fillojmë punën në verë e vitit 2022”.

“Ne gjithashtu po kujdesemi për objektet e [klubeve të ndryshme sportive brenda Barcelonës ] për t’i bërë ato të pajtueshme me projektet teknike të projekteve. Riparimet ishin urgjente dhe ne po i bëjmë ato”.

“Është e vështirë të kuptohet pse kjo çështje nuk u prezantua në asamble, por ata nuk guxuan sepse projekti ishte nënvlerësuar. Ne kemi humbur kohë të vlefshme për të sjellë klubin dhe asetet e tij të përditësuara”, ka përfunduar Laporta.