Ky ilaç për kolesterolin mund të zvogëlojë ashpërsinë e infeksioneve me COVID-19 deri në 70 për qind

Shkencëtarët kanë bërë një përparim premtues në trajtimin e infeksioneve COVID-19.

Sipas një studimi të ri, ekziston një ilaç i disponueshëm për kolesterolin që mund të luftojë në mënyrë efektive kundër virusit dhe të zvogëlojë rrezikun e transmetimit të tij te të tjerët.

Hulumtuesit në Mbretërinë e Bashkuar dhe Itali shikuan më shumë se 100 ilaçe të licencuara me shpresën për të gjetur ato që mund të ripërdoren si trajtime kundër coronavirusit. Në testet e tyre laboratorike, një recetë e kolesterolit e quajtur fenofibrate u tregua se prish mënyrën e lidhjes së virusit me qelizat në trupin tonë, duke ulur nivelin e infeksionit dhe ashpërsinë e simptomave deri në 70 për qind.

Autori i studimit Dr. Alan Richardson shpjegoi për Medical News Today, “Për shkak se ilaçi prek objektiva të shumtë, jo vetëm proteinën, do të jetë më e vështirë për t’u zhvilluar rezistenca, kështu që variantet e reja nuk duhet të jenë në gjendje t’i shpëtojnë efektit”.

Ekipi pa rezultate potencialisht që ndryshojnë lojën kundër të dy varianteve Alpha dhe Beta dhe aktualisht po shikojnë se sa mirë funksionon me variantin Delta. “Ne jemi shumë të ngazëllyer me kujdes”, tha bashkëautori Dr. Farhat Khanim. “Ilaçi duket se funksionon pavarësisht nga mutacionet e rritura”.

Fenofibratet u krijuan në vitet 1980 për të trajtuar kolesterolin, por shpejt u zëvendësuan nga statinat si një opsion më i popullarizuar i trajtimit. Varësisht se sa mirë shkojnë testimet e mëtejshme, mund të gjejë një jetë të re si përgjigje për uljen e numrit të shtrimeve në spital nga COVID-19.

Duke ulur nivelin e infeksionit në mënyrë drastike, ky trajtim mund t’i ndihmojë të infektuarit të kapërcejnë virusin më shpejt, duke i mbajtur ata jashtë spitalit dhe duke parandaluar përhapjen e tij. Mund të jetë veçanërisht e dobishme për ata që kanë probleme të tjera mjekësore që i bëjnë ata më të prekshëm ndaj virusit ose të paaftë për të marrë një vaksinë.