Kushtet për hyrje në Greqi vazhdohen deri më 27 gusht

Shkup, 19 gusht – Masat e deritanishme për të hyrë në Greqi, të cilat vlejnë edhe për shtetasit e Maqedonisë së Veriut, ndërkaq kanë të bëjnë me dokumentin lidhur me Kovid-19 dhe formularin PLF të plotësuar, janë vazhduar deri më 27 gusht të këtij viti, lajmëroi korrespondentja e MIA-s nga Athina.

Në pajtim me vendimin ministror “Parakushte për hyrje në vend në mënyrë që të kufizohet përhapja e Kovid-19”, që tashmë është publikuar në Gazetën zyrtare të Greqisë, ndërkaq nesër hyn në fuqi, Maqedonia e Veriut është ende në listën e vendeve të treta për të cilat nuk zbatohet ndalimi i hyrjes në Greqi, të gjitha vendkalimet kufitare tokësore janë të hapura dhe udhëtimi në Greqi kërkon një certifikatë vaksinimi ose PCR test negative ose të shpejtë ose konfirmim të një virusi, së bashku me formularin e plotësuar PLF.

Si edhe deri më tani, të gjithë vizitorët, “pavarësisht nga shtetësia dhe mënyra e hyrjes në vend” kanë katër mundësi për sa i përket dokumenteve që duhet të paraqesin dhe kanë të bëjnë me Kovid-19, ndërsa MIA raporton në detaje të gjitha parakushtet për të udhëtuar në Greqi.

Opsioni i parë është të keni përfunduar vaksinimin 14 ditë para udhëtimit dhe të paraqisni një certifikatë vaksinimi në greqisht, anglisht, frëngjisht, gjermanisht, italisht, spanjisht ose rusisht, të lëshuar nga një institucion publik dhe të përmbajë të dhënat: emrin dhe mbiemrin, siç janë të shënuara në pasaportë, llojin e vaksinës dhe numrin e dozave, së bashku me datat e administrimit.

Mundësia e dytë është me test negativ: ose PCR e marrë në 72 orët e fundit para udhëtimit ose një test antigjeni (i shpejtë) i marrë 48 orë më parë. Për të dy opsionet, testi duhet të jetë në një laborator privat ose të aprovuar nga shteti i vendit të origjinës dhe çertifikata duhet të jetë në greqisht, anglisht, frëngjisht, gjermane, italisht, spanjisht ose rusisht, si dhe për certifikatën. Përmban emrin dhe mbiemrin e personit që udhëton, siç është regjistruar në pasaportë.

Mundësia e tretë, siç thuhet në vendimin zyrtar, vizitorët në Greqi mund të paraqesin një certifikatë të sëmundjes pas testit laboratorik me PCR ose test antigjeni (të shpejtë) dhe certifikata lëshohet 30 ditë pas testit të parë pozitiv dhe vlefshmëria e saj është deri në 180 ditë më vonë.

Dokumenti duhet të jetë nga një institucion publik ose nga laboratorë të aprovuar nga vendi i origjinës, të përmbajë të dhëna për pasaportë dhe përsëri, ai mund të jetë në disa gjuhë, gjegjësisht greqisht, anglisht, frëngjisht, gjermanisht, italisht, spanjisht ose rusisht.

Kovid certifikata digjitale evropiane është edhe një mundësi alternative për hyrje në Greqi.

Obligimet konkrete për udhëtim vlejnë për fëmijët mbi 12 vjeç.

Në pajtim me vendimin, siç lajmëron MIA, ndryshime ka për “vizitorë të Greqisë, pavarësisht shtetësisë dhe mënyrës së hyrjes në vend”, të cilët vijnë nga Egjipti, Shqipëria, Argjentina, Brazili, Gjeorgjia, Kuba, SHBA-ja, Emiratet e Bashkuara Arabe, India, Kina, Libia, Maroko, Rusia dhe Turqia dhe për të hyrë në Greqi nevojitet të marrin test negative të testimit të obligueshëm me PCR apo test të shpejtë në pikat hyrëse në vend.

Nga testimi I detrueshëm, përjashtim bëhet për ata të cilët janë vaksinaur apo e kanë kaluar sëmundjen Kovid-19.

Për më tepër, për udhëtime, formulari elektronik PLF (Forma e Lokatorit të Pasagjerëve) është i detyrueshëm, i cili duhet të plotësohet përmes faqes në internet https://travel.gov.gr nga shtatë në një ditë para nisjes, pas së cilës do të merrni një konfirmim me një kod QR dhe konsiderohet si një dokument i nevojshëm për hyrjen në Greqi.

Të gjithë vizitorët në Greqi, pavarësisht nga vendi i origjinës, mund të testohen, dhe zgjedhja bëhet sipas algoritmit shëndetësor dhe me ndihmën e kodit nga formulari PLF.

Nëse testohen, do të duhet t’I presin rezultatet.

Nëse rezultati është pozitiv, parashikohet një karantinë dhjetë ditore, ndërsa nëse është për njerëzit që kanë përfunduar vaksinimin 14 ditë më parë, atëherë izolimi i detyrueshëm është shtatë ditë.

Në ditën e fundit të karantinës, ata që dolën pozitivë nevojitet të bëjnë PCR test.

Lidhur me personat që udhëtojnë së bashku me rastet e konfirmuara, përkatësisht të afërmit e atyre që janë pozitivë me Kovid-19, kanë mundësi të kthehen në vendin e tyre ditën e njejtë apo të nesërme, nën kushtin të marrin dy rezultate negative nga dy teste (PCR dhe rapid) të bëra gjatë 24 orëve dhe të mbajnë maskë N95 deri udhëtojnë.

Në rastin kur personat të cilët udhëtojnë me rastet e konfirmuara të mbeten në vend, ndërkaq nuk janë të vaksinaur apo nuk e kanë kaluar Kovid-19 në gjashtë javët e fundit, atëherë duhet të jenë në izolim 14-ditor pas kontaktit të fundit me personin pozitiv, pa u testuar apo shtatë ditë karantinë dhe në ditën e shtatë të bëjnë test PCR.

Nëse kontaktet e afërta janë vaksinaur apo kanë kaluar Kovid-19 gjatë gjashtë javëve të fundit, atëherë nuk nevojitet karantinë, por detyrimisht testohen me test PCR gjatë hyrjes në vend.

Për shkelje të masave dhe detyrimeve ligjore, parashikohen gjoba nga 500 deri në 5,000 euro.

Për të hyrë në Greqi, të gjitha pikat kufitare tokësore janë të hapura 24 orë në ditë, me përjashtim të Merxanit drejt Shqipërisë, e cila është e hapur nga ora 8 e mëngjesit deri në ora 8 pasdite, ndërsa për hyrje nga Turqia përmes Kastanies dhe Kipi brenda ditës, është e lejuar hyrja e 1.500 personave.

Nga Maqedonia e Veriut tek fqinji jugor mund të udhëtohet përmes përmes Evzonit (Bogorodicë), përmes Niki (Mexhitlija) dhe Dojranit, pa kurfarë kufizimesh lidhur me numrin e vizitorëve apo lidhur me orarin e punës.

Në listën e vendeve për të cilat përjashtimi nga ndalimi i hyrjes në Greqi të shtetasve të vendeve të treta, përveç Maqedonisë së Veriut udhëtimi lejohet gjithashtu për shtetasit e San Marinos, Azerbajxhanit, Andorës, Australisë, Shqipërisë, Bosnjës dhe Hercegovinës, Vatikanit, Armenisë, Emirateve të Bashkuara Arabe, SHBA-së, Britanisë së Madhe, Japonisë, Jordanisë, Izraelit, Kanadasë, Katarit, Kinës, Kosovës, Kuvajtit, Bjellorusisë, Libanit, Malit të Zi, Moldavisë, Monakos, Bahrejnit, Bruneit, Zelandës së Re, Koresë së Jugut, Ukrainës, Rusisë, Arabisë Saudite, Serbisë, Singaporit dhe Turqisë.

Në vendim, siç transmeton MIA, thuhet se turistët, gjatë qëndrimit të tyre në Greqi, duhet të respektojnë masat që vlejnë edhe për grekët.