Kush është Tatjana Vasiç, e propozuara për gjykatëse në Gjykatën Kushtetuese!?

Shkup, 6 Shtator – Gjykata Kushtetuese për të dytin vit punon me pesë gjyqtarë kushtetues në vend të nëntë, pasi katër prej tyre u ka mbaruar mandati.

Deri më tani janë caktuar disa seanca për përcaktimin e propozimeve, por të gjitha kalojnë në një atmosferë të tensionuar.

Në ndryshimet e reja Komisioni për Zgjedhje dhe Emërime ka pesë anëtarë nga LSDM, përkatësisht koalicioni, dy nga BDI, pesë anëtarë nga VMRO-DPMNE dhe një nga Aleanca e Shqiptarëve. Me votat e BDI-së, LSDM-ja në pushtet ka shumicën për të votuar kandidatët e saj, por edhe opozita ka mundësi të bllokojë, përkatësisht të vonojë përcaktimin e kandidatëve për gjyqtarë kushtetues, të cilët më pas duhet të votohen në një seancë plenare.

Anëtarët e Komisionit për Zgjedhje dhe Emërime para disa ditësh me shtatë vota “për”, pesë “kundër” dhe asnjë abstenim votuan kandidaten Tatjana Vasiç Bozaxhieva për gjyqtare të propozuar të Gjykatës Kushtetuese.

Por kush është në të vërtetë Vasic? Ndryshe nga disa prej kandidatëve të tjerë, ajo është një personazh anonim, i cili nuk njihet për publikun, por a është ajo kaq anonime në rrethet ku ka punuar më parë? Mund të themi me siguri se vite më parë ajo ishte “ndezur e fikur” në Ministrinë e Shëndetësisë.

Ndonëse tashmë si propozim për gjyqtare kushtetuese vjen nga Ministria e Drejtësisë, ku punon si këshilltare shtetërore për legjislacionin civil, biografia e saj e pasur përfshin një përvojë të gjatë në sektorin e shëndetësisë, ndërsa më parë ka punuar në financë.

Karriera e saj u ngrit në qiell, aq sa mbante titullin më të lartë të nëpunëses civile dhe ndërkohë ishte anëtare e disa Bordeve dhe komisioneve drejtuese.

Ndonëse Vasiq aktualisht është propozim i grupit qeverisës, ajo para disa vitesh ishte në listën e këshilltareve shtetërore të Nikolla Todorov.

Brenda pak vitesh ajo bëri përparim të shpejtë në karrierën e saj, saqë gjatë asaj periudhe ishte edhe kryetare e Bordit Drejtues të Qendrës së Simulimit Mjekësor dhe anëtare e Bordit Drejtues të Qendrës për Mjekësinë Tradicionale Kineze. Për të gjitha këto pozicione me rritje të shpejtë, Vasic merr tarifa shtesë. Ajo është emëruar edhe anëtare e Komisionit për vendimmarrje për kërkesat për rritjen e çmimit të përcaktuar të barit.

Përveç kësaj, disa nga drejtorët e intervistuar nga “Focus” pohuan se pushteti i saj në Ministrinë e Shëndetësisë ishte aq i madh sa që të gjitha gjërat e rëndësishme kaluan përmes saj ose pritej nënshkrimi i saj.

Vasiq ka qëndruar në ministri edhe pas ardhjes së Filipçes, ndoshta jo në të njëjtën pozitë, por ka qenë ende aty derisa ka shkuar për të punuar në Ministrinë e Drejtësisë në periudhën kur ajo drejtohej nga Renata Deskoska.

Pas kësaj ajo kthehet sërish si këshilltare speciale e Filipçes në Shëndetësi.

Pasi ka përfunduar e gjithë procedura e Komisionit, atëherë në seancën parlamentare votohen propozimet për gjyqtarë kushtetues. Mandati i tyre zgjat nëntë vjet.