Kriza në Ukrainë pritet të shkaktojë recesion ekonomik në të gjithë Evropën Qendrore e Lindore

Ekonomia ruse do të “pësojë kolaps”, e ajo e ukrainase do të “rrënohet”, ndërsa efektet e krizës dhe sanksionet, mund të zhysin disa vende të Evropës Qendrore e Lindore në recesion këtë vit.

Sipas parashikimeve nga Capital Economics, lufta në Ukrainë kanë shkaktuar tronditje të madhe ekonomike.

“Lufta në Ukrainë ka shkaktuar një tronditje të madhe ndaj së cilës ekonomitë në zhvillim të Evropës janë ndër më të cenuarat”, thotë kompania konsultente.

Në Rusi, goditja nga sanksionet do të çojë në një rënie prej 12 për qind të Prodhimit të Brendshëm Bruto këtë vit, që do të ishte recesioni më i keq që nga vitet 1990. Në të njëjtën kohë, inflacioni do të arrijë në 23 për qind. PBB-ja gjithashtu do të ulet me 1.5 për qind në vitin 2023.

“Autoritetet duket se kanë bërë mjaftueshëm për të parandaluar një krizë financiare dhe Rusia po del nga faza më e keqe e krizës”, thekson agjencia.

Megjithatë, ai paralajmëron se sanksionet më të ashpra në të ardhmen mund të çojnë në një kolaps të bankave. Bankat janë dobësuar, veçanërisht bankat më të vogla me kapital të kufizuar, gjë që do të çojë në kreditim më të dobët. Mungesa e shlyerjeve do të mbajë të shtrenjta kostot e huamarrjes.

E vetmja anë pozitive duket se është rritja prej 100 miliardë dollarësh e të ardhurave nga eksporti i energjisë, për shkak të çmimeve më të larta këtë vit, gjë që do të rrisë suficitin e llogarisë rrjedhëse.

Capital Economics thotë se ekonomia e Ukrainës mund të përgjysmohet këtë vit, duke pasur parasysh përvojën e shteteve të tjera që vuajnë luftëra, dhe më pas vendi do të jetë i detyruar të kryejë një ristrukturim të borxhit sovran. Megjithatë, ekonomia gjithashtu mund të rritet me 40 për qind në vitin 2023.