KPP BE-RMV përshëndeti procesin eurointegrues, provokime nga eurodeputetët bullgarë

Shkup, 7 tetor – Komiteti jubilar i 20-të i Përzier Parlamentar – Maqedonia e Veriut dhe BE (Komiteti Parlamentar për Stabilizim dhe Asociim), i cili u mbajt këtë javë në Parlamentin Evropian në Strasburg, i pari pasi që vendi i filloi negociatat e anëtarësimit në BE kaloi në pjesën më të madhe në një klimë konstruktive. Shkëmbimi i mendimeve për mjedisin dhe energjinë, marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë dhe bashkëpunimi rajonal, raporti për Dialogun Zhan Mone, sundimi i ligjit, lufta kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit, Shoqëria civile dhe media, ku pasoi edhe miratimi i rekomandimeve, janë vënë në prapavijë, pas paraqitjes së eurodeputetëve bullgarë Aleksandar Jordanov dhe Aleksandar Xhambaski, duke u replikuar edhe nga kryetarja e delegacionit parlamentar të Maqedonisë Sonja Mirakovska, shkruan korrespondenti i MIA-s nga Strasburgu.

Deklaratës së eurodeputetit bullgar Aleksandar Jordanov, në të cilën ai tha se duhet ndryshuar Kushtetuta e Maqedonisë për të filluar negociatat me BE-në, deputetja Sonja Mirakovska iu përgjigj me fjalët:

“Nuk mund të më thuash as mua as bashkëqytetarëve të mi se flasin gjuhën e gabuar. Unë jam maqedonase, flas gjuhën maqedonase dhe jetoj në Maqedoni, e cila tani quhet Maqedonia e Veriut dhe ky është identiteti im.

Ajo shtoi se nevojitet mirëkuptim dhe respekt i ndërsjellë dhe se Bullgaria nuk mund t’u thotë qytetarëve maqedonas se flasin gjuhën e gabuar.

Mirakovska theksoi karakterin multietnik të shoqërisë maqedonase, e cila është shembull në Evropë.

“Unë i njoh bashkëqytetarët e mi shqiptarë, turq dhe edhe bullgarë nëse ka. Maqedonia është shembull i një shoqërie multietnike. Këtu janë kolegët tanë të cilët mund ta konfirmojnë këtë. Një problem i madh ka lindur për shkak të pritjes sonë të gjatë, që është marrja e pasaportave bullgare: për të blerë një xhip në fillim, për të lëvizuar nëpër Evropë, theksoi Mirakovska.

Deputeti maqedonas shpjegoi se si qytetarët e Maqedonisë i merrnin pasaportat bullgare dhe se si ky është një problem për Bullgarinë i cili duhet hetuar.

“Për shkak të pritjes së gjatë për anëtarësim në BE, ka lindur një problem, ai është marrja e pasaportave bullgare. Së pari ishte të blije një xhip ose të shkoje në Evropë. Ju keni pasaporta bullgare të shtetasve maqedonas të regjistruar në një zyrë postare në një qytet të Bullgarisë. Ato pasaporta janë lëshuar ilegalisht dhe kjo duhet të hetohet, ky është problemi juaj”, tha Mirakovska.

Ajo kërkoi që kriza e ardhshme është një mundësi që njerëzit të shikojnë njëri-tjetrin në sy dhe të shtrëngojnë duart.

“Kjo krizë do të jetë e vështirë për ne si një vend i vogël, por jemi mësuar me kushte të vështira. Kriza do të jetë më e vështirë për të tjerët, të cilët janë mësuar të jetojnë më mirë. Prej kohësh kalojmë një kohë të vështirë dhe qytetarët tanë po kalojnë një rrugë të vështirë. Kur të mësojnë kështu, krizat i kalon më lehtë. Por le të vetëdijesohemi dhe të jemi njerëz me njëri tjetrin, që të mund të lëvizim rrugës”, theksoi Mirakovska.

Zëvendëskryeministri për Çështje Evropiane, Bojan Mariçiq, pas prezantimit të eurodeputetit bullgar, Angel Xhambaski, i cili foli për marrëdhëniet ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë, tha se në të dyja vendet duhet të pranohen dy të vërteta, përkatësisht se “Lufta e Dytë Botërore përfundoi para më shumë se 70 vjetësh dhe së dyti se Lufta e Ftohtë përfundoi më shumë se 30 vjet më parë.”

“Siç duket nuk kemi nxjerrë mësime se të gjitha fatkeqësitë në Ballkan në 30 vitet e fundit kanë ardhur nga mospranimi i këtyre dy të vërtetave. Është një ngarkesë në të dy anët e kufirit. Dhe beteja nuk është as kombëtare dhe as etnike midis Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë. Këtu bëhet fjalë për beteja midis atyre forcave që duan që këto dy vende të jetojnë në paqe, miqësi dhe me një të ardhme të përbashkët evropiane, siç jemi sot aleatë në NATO, dhe atyre që duan të përfitojnë nga një konflikt i ngrirë ose i ndezur përjetësisht, në varësi të nevojës mes dy kombeve tona, dy shteteve tona që janë fqinje dhe shumë të afërta dhe që janë të natyrshme të jenë të afërta”, u përgjigj Mariçiq.

Ai përkujtoi se marrëdhëniet e mira fqinjësore dhe thellimi i bashkëpunimit rajonal janë në agjendën kryesore të Qeverisë, sepse është me interes të përbashkët si për Maqedoninë e Veriut ashtu edhe për Bullgarinë, duke shtuar se vendi mbetet i përkushtuar ndaj vullnetit të mirë për zbatimin e marrëveshjeve dypalëshe dhe përveç kësaj, forcojnë marrëdhëniet e mira fqinjësore, me sa më pak emocione dhe sa më shumë fakte dhe aktivitete të përbashkëta.

“Është e rëndësishme që përpjekjet të jenë nga të dyja anët e kufirit. Vetëm kështu do të kemi një miqësi të qëndrueshme. Gjithçka tjetër do të kuptohet si shantazh, si presion dhe kjo mund të shkaktojë zhgënjim dhe shpërthime të tilla siç pamë në stadiumin e Shkupit”, theksoi Mariçiq.

Akuzave të eurodeputetit Xhambaski për separatizëm nga ana e Maqedonisë së Veriut, Mariçiq u përgjigj se ne jemi shtet anëtar i NATO-s, partner i dëshmuar dhe i cili në asnjë mënyrë nuk ka cenuar asnjë fqinj, por përkundrazi se marrëdhëniet e mira fqinjësore janë një temë e vazhdueshme për ne.

“Edhe disa nga qytetarët tanë besojnë se subjekti i vetëm i integrimit evropian janë marrëdhëniet e mira fqinjësore dhe se integrimi evropian ekziston për të kënaqur të gjithë fqinjët. Ne e dimë që nuk është kështu, por ky është perceptimi”, tha Mariçiq në Parlamentin Evropian, para eurodeputetëve dhe bëri thirrje për bashkëpunim dhe punë, nga të dyja anët e kufirit, dhe vuri në dukje se tashmë ka një dorë që na ndihmon në anën tonë.

Ndryshe, rekomandimet e Komisionit të Përbashkët Parlamentar janë miratuar, pa pranuar asnjë nga amendamentet, veçanërisht atë të deputetëve bullgarë Aleksandar Jordanov dhe Sergej Stanishev të cilët kërkuan të fshihet nga rekomandimet se respektohet identiteti kulturor maqedonas dhe se garantohet njohja e gjuhës maqedonase.Propozimi i cili u refuzua nga shumica e KPP-së.

Raportuesi i përhershëm në PE për progresin e Maqedonisë së Veriut, Ilhan Quçuk, uroi që deputetët maqedonas së shpejti të gjenden në shtëpinë e tyre të përbashkët në PE, sepse, sipas tij, vendi i Maqedonisë së Veriut është në BE.

“Kam qenë shumë i kënaqur që u takova me kolegë nga Kuvendi Kombëtar i Maqedonisë së Veriut, për të shkëmbyer ide për shumë tema me rëndësi rajonale, kombëtare dhe evropiane. Kjo është edhe shtëpia e tyre, për të gjithë kolegët tanë dhe shpresoj që një ditë Maqedonia e Veriut të bëhet anëtare shumë shpejt dhe të ketë eurodeputetët e saj dhe të marrë vendime së bashku me kolegët tanë nga Maqedonia e Veriut. Pranë flamurit të Greqisë dhe Bullgarisë duhet të jetë flamuri i Maqedonisë së Veriut. Ky është kuptimi i këtyre takimeve, të vendosen bazat që do të sjellin rezultate të mira, tha Kuçuk. Kush po përgatit raportin e tij të fundit për vendin në këtë mandat pesëvjeçar.

Për Sonja Mirakovskën, kryetare e delegacionit parlamentar të Maqedonisë dhe bashkëkryetare e Komisionit të Përzier, mesazhi kryesor nga takimi i përfunduar është se Maqedonia e Veriut ka filluar negociatat.

“Këtë e konfirmuan edhe përfaqësuesit e Komisionit Evropian se me Maqedoninë gjërat po ecin, bisedimet kanë filluar, procesi i skriningut ka filluar, pritet të përfundojë vitin e ardhshëm dhe se jemi në rrugën në të cilën punojmë së bashku. Rruga në të cilën shkëmbejmë informacione, po shkojmë përpara drejt BE-së”, tha Mirakovska.

Eurodeputetët theksuan se bojkotimi i Kuvendit nuk është mënyrë për të ecur përpara, veçanërisht për të mos zbatuar reformat që do të na çojnë në BE, tha për MIA-n deputetja Sonja Mirakovska pas përfundimit të Komisionit të Përzier Parlamentar Maqedonia e Veriut-BE.

“Kjo është arsyeja pse një nga temat e fundit ose tema e pestë për takimin tonë të 20-të është procesi “Zhan Mone”, po me të, si do të vazhdojmë dhe kur do ta përfundojmë sepse do të na sjellë një rregullore që do të jetë më moderne, e cila do të jetë efikase dhe me të cilën do të mund t’u përgjigjemi praktikisht sfidave, që Kuvendi të jetë funksional, të gjejë një rrugë për zgjidhje kompromisi me opozitën që të mund të zbatojmë praktikisht reformat, të sjellim ligjet që do të zbatojnë reformat”, tha ajo.

Ajo theksoi se do të ketë një Memorandum që do të përcaktojë rolin e Kuvendit dhe të dy organeve të rëndësishme në Kuvend, përkatësisht Komisionit për Çështje Evropiane, por edhe Këshillit Kombëtar të udhëhequr nga një përfaqësues i opozitës, dy organe të rëndësishme që do të ndajë detyrat rreth procesit të aderimit.

Mirakovska përkujtoi se Kuvendi menjëherë pas vendimit të Këshillit Evropian miratoi konkluzionet në të cilat vendosi vijat e kuqe.

“Kuvendi e ngarkoi këtë qeveri dhe qeveritë e ardhshme për çështje që nuk mund të negociohen, përkatësisht çështjet e identitetit, çështjet e gjuhës maqedonase, çështjet që kanë të bëjnë me të drejtën tonë për historinë tonë dhe që marrëveshjet dypalëshe duhet të përpunohen nga qeveritë e ardhshme për të mos lejuar që ato të jenë subjekt për negociata në kuadër të kuadrit të negociatave, por jashtë procesit”, tha ajo.

Qëllimi kryesor i KPP-së është rishikimi i të gjitha aspekteve të marrëdhënieve ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe BE-së, veçanërisht zbatimi i Marrëveshjes së Stabilizim Asociimit. Komiteti zyrtarisht kontribuon në ngritjen e marrëdhënieve dhe bashkëpunimit të Kuvendit me Parlamentin Evropian në një nivel më të lartë, roli i tij në Marrëveshje i imponon një detyrim Këshillit të BE-së, Komisionit Evropian dhe Qeverisë së Maqedonisë së Veriut për pjesëmarrjen e tyre të plotë në punën e tij dhe informimin e rregullt në çdo mbledhje të KPP-së për shkallën e zbatimit të Marrëveshjes.