Kovaçevski nga samiti i liderëve në Vjenë: Solidariteti dhe drejtësia janë përgjigjet më të mira për krizën

Shkup, 8 dhjetor – Kryetari i LSDM-së, Dimitar Kovaçevski, sot merr pjesë dhe ka fjalim në Samitin e liderëve nga Ballkani Perëndimor në Vjenë të Austrisë, organizuar nga Grupi i Socialistëve dhe Demokratëve (Socialists dhe Demokrats) në Parlamentin Evropian, informon Zhurnal.

– Pyetja sot është nëse socialdemokracia mund ta shpëtojë dhe stabilizojë botën përsëri? A mund të sigurojmë prosperitet ekonomik dhe stabilitet social dhe të mbrojmë demokracinë për brezat e ardhshëm? A mund ta transformojmë shoqërinë përsëri dhe të krijojmë një të ardhme më të mirë për brezin tonë dhe fëmijët tanë? Këto janë pyetje të vështira që i di, dhe debati mund të zgjasë për këtë, por mund të them vetë se jam shumë optimist, siç më pëlqen të them shpesh. Do të thotë që mbetem me shpresë për të ardhmen, por punoj shumë për të arritur qëllimet e mia. Hap pas hapi, ngadalë por me siguri, duke punuar drejt një shoqërie më të mirë, të drejtë, të lirë dhe gjithëpërfshirëse për të gjithë, tha Kovaçevski në fillim të fjalës së tij.

Kovaçevski shtoi se këto çështje janë temë thelbësore edhe në vend, por se me një qasje të kujdesshme optimiste në 10 muajt e fundit, rezultatet e prekshme janë të dukshme në kushtet e krizës globale.

  • Në 10 muajt e kaluar arritëm t’i tejkalojmë sfidat e krijuara nga kriza botërore ekonomike dhe energjetike dhe praktikisht të ruajmë kapacitetin e ekonomisë. Kur filloi lufta, nuk ishte e qartë nëse do të kishte ushqim, rrymë, ngrohje, naftë, nëse do të kishte para të mjaftueshme. Kjo ishte një situatë e vështirë për të gjithë, por ishte dhe është akoma më sfiduese për qytetarët më të rrezikuar, shtoi ai.

Premtimi im ishte se askush nuk do të mbetet vetëm dhe askush nuk ngeli vetëm në këtë krizë, theksoi Kovaçevski.

  • Premtimi dhe misioni im ishte dhe mbetet të mos lë askënd pas. Dhe ne nuk lamë askënd pas. Dhe ende besoj fort se kjo është rruga e drejtë dhe thelbi i socialdemokracisë. Është përgjigja më e përshtatshme ndaj krizës globale, e bazuar në vlerat e solidaritetit dhe drejtësisë, shtoi Kovaçevski.

Kryetari i LSDM-së dhe kryeministri theksoi se qeveria që ka udhëhequr është fokusuar tek qytetarët më të rrezikuar financiarisht, pensionistët me pensione të vogla, prindërit e vetëm, studentët dhe kategoritë e tjera të rrezikuara të qytetarëve, duke shtuar se janë realizuar dy pako masash kundër krizës në vlerë prej 760 milionë euro, më të mëdhatë në rajon./Zhurnal.mk