Kovaçevski hapë dyert për ASH-në: Të mirëseardhura partitë që duan t’i bashkangjiten koalicionit evropian

Shtip, 25 janar – Koalicioni politik i cili ndan vlera të njejta, nuk funksionon në bazë të bindjes, por në bazë të vlerave dhe programeve. Për partitë politike të cilat dëshirojnë t’i bashkangjiten koalicionit evropian, siç thanë edhe liderët e tjerë, dyert janë të hapura. Por, nuk bëhet fjalë për bindje, por për bisedë të bazuar në parime dhe vlera, tha kryeministri Dimitar Kovaçevski.

Unë kam tkaime të rregullta me të gjithë partnerët e koalicionit. Para dy ditëve kisha me partitë parlamentare, ndërsa gjatë ditëve në vijim do të kem me partitë jashtëparlamentare, të cilat janë pjesë e koalicionit tonë. Në takim biseduam për punën e bërë në vitin 2022, planet për këtë vit, si dhe parimet për mbështetje të partnerëve të rinj në Qeveri. Nëse në bazë të atyre parimeve dhe vlerave ka parti politike të cilat dëshirojnë t’i bashkohen këtij koalicioni evropian, atëherë dyert janë të hapura”, tha kryeministri pas vizitës në Universitetin “Goce Dellçev” në Shtip, në përgjigje të pyetjes së gazetarëve.

I pyetur rreth ndryshimeve kushtetuese, kryeministri edhe njëherë përsëriti se ato janë një ndër vendimet të cilat shteti duhet t’i sjellë në rrugën drejt anëtarësimit në Bashkimin Evropian.

Ai shtoi se obligim i të gjithë deputetëve në Kuvend është ta mbështesin dhe të mos e stopojnë rrugën e inkuadrimit drejt Bashkimit Evropian, sepse kjo do të thotë ndërtim i shtetit më prosperues dhe më të zhvilluar. Ky, siç tha, nuk është proces i një dite dhe nuk është proces që përsëritet.

“Procesi i inkuadrimit në BE është proces i vetëm dhe bëhet njëherë. Njëherë hyhet në BE. ky nuk është proces i një njeriu, as proces i një partie politike, as proces i një qeverie. Ai është proces i gjerë shoqëror dhe politik i cili kërkon konsensus”, tha Kovaçevski.

Investojmë në arsim dhe shkencë – laboratori i Universitetit të Shtipit pajiset me mikroskop më modern

Kryeministri vizitoi dy laboratorët e universitetit, si dhe amfiteatrin e rindërtuar në kuadër të objektit, si dhe vizitoi dhomën përkujtimore të Goce Dellçevit, në Rektoratin e Universitetit.

Një nga laboratorët e quajtur AMBIKON, i cili funksionon dy dekada, përmes projektit të mbështetur nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës modernizohet me pajisje të re të përparuar për marrje të mostrave të aerosolëve në ajrin e ambientit dhe gazrat e liruara, si dhe analizë të tyre të detale me mikroskop elektronik të gjeneratës së re me rezolucion ultra të lartë.

Në vazhdim përcjellim fjalimin integral të Kryeministrit Kovaçevski:

“Arsimi është një nga shtyllat kryesore të çdo shteti, pa të cilin nuk mund të ndërtohet një shoqëri e shëndetshme, demokratike dhe të prosperuar.

Për të pasur një shoqëri të tillë që bazohet në themele të qëndrueshme, nevojitet të investojmë në të dhe vazhdimisht ta sendërtojmë për të ndërtuar prosperitet për të gjithë ne. Përmes mbështetjes për modernizim të laboratorit AMBIKON në Universitetin “Goce Dellçev”, i cili shquhet me potencialin e tij shkencor-kërkimor në kuadër nacional por edhe ndërkombëtar, si Qeveri theksojmë përkushtimin tonë për mbështetjen e projekteve dhe investimeve në fushën e shkencës.

Laboratori disponon me pajisje që janë të destinuara për kontrollin e parametrave kualitativë dhe kuantitativ të ajrit ambiental në kushte rurale dhe kohë reale, si dhe për përcaktimin e nivelit të ekspozimit personal ndaj disa substancave të dëmshme.

Me pajisjen e re, laboratori AMBIKON modernizohet dhe sendërtohet, dhe me këtë rriten aftësitë e tij dhe vargu i matjeve për të cilat është i specializuar, që është një tjetër përparësi, përveç që ofron pasurim të njohurive për studentët dhe publikun e gjerë.

Investimi në laboratorin AMBIKON nuk është vetëm investim në pajisje. Shumë herë kam folur për temën e arsimit dhe çdo herë kur flas për këtë temë flas me një dozë të madhe entuziazmi sepse besoj se investimi në arsim është edhe investim në të ardhmen.

Me fjalë të tjera, dua të theksoj se nëpërmjet investimeve të tilla, ne investojmë në brezat tanë aktualë dhe të ardhshëm, ne investojmë në shkencë, në arsim, ose për të sublimuar-investuar në të ardhmen e vendit tonë.

Laboratori AMBIKON është një nga laboratorët më bashkëkohor dhe të pajisur mirë në të gjithë rajonin dhe jam i lumtur që pedagogët tanë praktikisht trajnojnë shkencëtarë, studentë, por edhe institucione nga shtetet përreth.

Nga njëra anë është kënaqësi të miratohen investimet në të, tha rektori Dejan Mirakovski. Qeveria miratoi 300.000 euro, pjesa tjetër prej 100.000 euro ishte për investime nga UGD – Shtip.

Kjo është mënyra për të ndërtuar një bazë për kërkime të mëtejshme shkencore.

Ky laborator ka edhe mundësi për përmirësim, tashmë kemi biseduar me rektorin dhe profesorin Boev për mundësitë për financim apo përmirësim në të ardhmen, do të bëjmë gjithçka për të rritur pajisjet e tij dhe në këtë mënyrë të zgjerojmë fushën e kërkimeve sasiore dhe cilësore që mund të t’i bëjë në fusha të tjera që do të rrisin edhe mundësinë, por edhe prestigjin e laboratorit dhe të fakultetit dhe të gjithë universitetit dhe shtetit tonë.

E kam theksuar në disa raste se: “Edukimi është ajo që mbetet, pasi harron atë që ke mësuar në shkollë”.

Edukimi nuk mund dhe nuk duhet të reduktohet vetëm në atë që ju nuk keni për të mësuar për të bërë t’u japim të rinjve dulu edukimit, por edhe në vlerat që ne i transmetojmë.

Në atë rrugë të mundimshme, varet nga ne nëse do të arrijmë të krijojmë gjenerata, të cilat do t’i vëzhgojnë gjërat në një prizëm kritik dhe do të marrin vendime të bazuara në fakte për të krijuar kushte më të mira për një jetë cilësore. Kjo është arsyeja pse politikat tona bazohen në nevojat e të rinjve.

Si Qeveri, përveç që investojmë në përforcimin e kapaciteteve teknike në arsim, ne investojmë edhe në cilësinë e arsimit. Nga Buxheti i përgjithshëm për veprimtarinë shkencore dhe kërkimore për vitin 2023, pjesa më e madhe është planifikuar për projekte nacionale shkencore dhe kërkimore, më pas është planifikuar mbështetja e punimeve shkencore, organizimi i takimeve shkencore, pjesëmarrja e studiuesve vendas në takimet shkencore ndërkombëtare jashtë vendit, qëndrimet studimore jashtë vendit, si dhe qëndrimi i ekipeve të huaja kërkimore shkencore në Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe kompensimi i mjeteve për punimet shkencore të botuara në revistë me faktor ndikimi.

Për më tepër, bursa jepen çdo vit për nxënësit e shkollave të mesme, si dhe studentët e universitetit në baza të ndryshme, si për shembull në bazë të të ardhurave ose arritjeve akademike.

Tani më se një vit kur i vendosëm bursat, për ciklin e tretë të studimeve në fushat shkencore të shkencave të natyrës, matematikës dhe shkencave tekniko-teknologjike.

Për këtë vit janë planifikuar 50 bursa për studime të ciklit të dytë në vend në fushën e shkencave natyrore-matematikore dhe tekniko-teknologjike me bursë mujore prej 9.000 denarë për nëntë muaj të vitit.

15 bursa janë planifikuar edhe për studime të ciklit të tretë në vend në fushën e shkencave natyrore-matematikore dhe tekniko-teknologjike, me bursë mujore prej 18.000 denarë gjatë gjithë vitit.

Parashikohen bursa dhe regjistrimi për studimet e ciklit të dytë dhe të tretë jashtë vendit sipas ranglistës së Shangait, si dhe tarifë një herë për mbrojtjen e tezave të magjistraturës dhe doktoraturës.

Ndërsa, arritjet më të mëdha në fushën e shkencës konfirmohen me ndarjen e çmimit shtetëror “Goce Dellçev”.

Kovaçevski: Dënoj të gjithë ata që përhapin trazira dhe provokojnë për të dëmtuar marrëdhëniet me Bullgarinë

Unë gjithmonë e kam dënuar dhe do ta dënoj dhunën e çdo lloji. Të gjithë duhet të jemi dinjitoz në sjelljen tonë në vendin tonë dhe presim që të gjithë qytetarët e huaj të sillen në të njëjtën mënyrë kur të vijnë tek ne, tha sot kryeministri Dimitar Kovaçevski, duke shtuar se si shtet kemi ndërtuar mekanizma institucional, ligjor dhe procedural për mbrojtjen e të drejtave të minoriteteve në nivelin më të lartë në Evropë.

“Dënoj të gjithë ata që bëjnë trazira dhe provokojnë për të dëmtuar marrëdhëniet me fqinjin lindor. Institucionet duhet të veprojnë në përputhje me ligjin për të gjithë ata që përhapin provokime dhe duan të prishin marrëdhëniet brenda shtetit dhe mes shteteve të rajonit. Kjo vlen edhe për qytetarët tanë, por edhe për qytetarët nga jashtë, të cilët dëshirojnë të vijnë në vend dhe e bëjnë këtë pa marrë parasysh se nga cili vend vijnë”, tha Kovaçevski në pyetjen e një gazetari gjatë vizitës së sotme në Universitetin “Goce Dellçev” në Shtip.

Ai premtoi se në Zyrën e Avokatit të Popullit do të vendosen resurse shtesë ku qytetarët do të mund të raportojnë disa parregullsi që dikush tjetër ua bën, përfshirë gjuhën e urrejtjes.

“Procesi i anëtarësimit në Bashkimin Evropian është përcaktuar në kornizën e negociatave dhe një nga bazat për anëtarësim në BE janë marrëdhëniet e mira fqinjësore, që do të thotë se institucionet komunikojnë në një mënyrë që siguron komunikim dinjitoz dhe funksional ndërmjet dy shteteve. Të gjithë ata që nuk duan të na shohin si anëtarë të BE-së dhe që bëjnë provokime, e bëjnë pikërisht për këtë arsye. Të tillë ka në vendin tonë, por edhe në Bullgari. Vendi ynë do t’i parandalojë dhe do t’i përdorë të gjitha mekanizmat e sistemit që një gjë e tillë të mos i ndodhë në të ardhmen një personi, pa marrë parasysh se nga cili vend vjen”, tha Kovaçevski dhe shtoi se prioritet kryesor i Qeverisë është dinjiteti i vendit tonë dhe qytetarëve tanë.

Kryeministri theksoi se do të bëhet gjithçka që është në kompetencë të Qeverisë për të garantuar një shënim të qetë dhe dinjitoz të 4 shkurtit, ditëlindjes së të madhit Goce Dellçev.

“Veprimtaritë specifike janë në kompetencë të Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe zbatohen në bazë të Ligjit për të Huajt, gjegjësisht dispozitave që rregullojnë se cili person nuk mund të hyjë në vend për shkak të aktiviteteve që cenojnë marrëdhëniet ndërkombëtare të vendit tonë dhe rendin e brendshëm, pavarësisht nëse një person është politikan apo merret me ndonjë veprimtari tjetër”, theksoi Kovaçevski.