Komiteti Helsinkit reagon ndaj nxitjeve të ndjenjave ksenofobile për arsye politike

Shkup, 18 gusht – Komiteti i Helsinkit për të drejtat e njeriut ka frikë nga përdorimi i mundshëm i krizës afgane në prag të zgjedhjeve lokale dhe u bën thirrje mediave, dhe veçanërisht politikanëve, të mos nxisin ndjenja ksenofobike tek qytetarët për të arritur qëllime të caktuara politike.

Kriza humanitare në Afganistan dhe njoftimi i qeverisë për pranimin e përkohshëm të refugjatëve nga ky vend pritet të shoqërohet me gjuhë të fortë urrejtjeje dhe përpjekje për të përhapur ksenofobinë tek qytetarët, tha Komiteti i Helsinkit, duke vënë në dukje se vitet e fundit, veçanërisht gjatë krizës së refugjatëve Në periudhën 2015-2017, fushatat e dezinformimit në lidhje me refugjatët dhe emigrantët ishin vazhdimisht të pranishme në diskursin publik dhe, siç thuhet në deklaratë, “megjithëse realiteti mohoi plotësisht lajmet e rreme për vendosjen e qindra mijëra emigrantëve dhe ndërtimin e kampeve të refugjatëve, urrejtja vazhdoi të mbahet në vazhdimësi edhe këto ditë sërish përjetoi rritje”.

“Shfrytëzimi i tillë i fatit të njerëzve që ikin për të shpëtuar jetën e tyre sepse përballen me kërcënime me vdekje në vendin e tyre është në kundërshtim me konventat ndërkombëtare me të cilat ne jemi të lidhur si shtet (Konventa e Kombeve të Bashkuara në lidhje me Statusin e Refugjatëve dhe The European Konventa për të Drejtat e Njeriut), por edhe me parimet themelore morale të solidaritetit me ata që janë të shtypur dhe ekzistenca e të cilëve rrezikohet drejtpërdrejt”, thuhet në kumtesën e Komitetit të Helsinkit.

Nga Komiteti i Helsinkit për të drejtat e njeriut njofton se në periudhën e ardhshme ata do të monitorojnë nga afër zhvillimet në terren dhe do të ofrojnë mbështetje ligjore për 450 punonjës humanitarë, aktivistë civilë, gazetarë, përkthyes dhe familjet e tyre, të cilët do të pranohen në vend dhe do të kujdesen për në disa hotele.