Koha që i duhet trupit tuaj për t’u rikuperuar plotësisht pas lënies së duhanit

Lënia e duhanit është padyshim një nga gjërat më të mira që mund të bëni për shëndetin tuaj, kështu që pse të mos përpiqeni ta hiqni këtë zakon?

Një arsye është se shumë mund të përpiqen të bindin veten se duke qenë se dëmi tashmë i është bërë trupit tuaj, nuk ka kuptim të hiqni dorë.

Përveç kësaj, simptomat e tërheqjes pas lënies së duhanit mund të jenë gjithashtu mjaft sfiduese, gjë që mund të na largojë nga përpjekjet për të lënë zakonin e varësisë.

Megjithatë, e vërteta është se trupi juaj në fakt ka aftësinë për të shëruar veten nga dëmtimi i shkaktuar nga pirja e duhanit. Dhe kjo ndodh shumë më shpejt nga sa mendoni.

Pra, sapo të merrni vendimin për të lënë duhanin, qëndroni në të dhe bëni një plan për të menaxhuar dëshirat. Mos u shqetësoni për tërheqjen, këto simptoma zakonisht zhduken dy deri në katër javë pasi të keni lënë duhanin.

Punoni vetëm për të kapërcyer tundimin, lëreni trupin tuaj të kujdeset për pjesën tjetër. Këtu është një afat kohor i rikuperimit të trupit tuaj nga pirja e duhanit.

Sa kohë i duhet trupit tuaj që të shërohet plotësisht nga pirja e duhanit?

Besoni apo jo, trupi juaj fillon të rikthehet nga efektet e këqija të pirjes së duhanit brenda 20-30 minutave pas cigares së fundit. Në 20 minuta, pulsi dhe presioni i gjakut fillojnë të bien në normale. Duart dhe këmbët tuaja gjithashtu fillojnë të ngrohen.

Në tetë orë, sasia e nikotinës dhe monoksidit të karbonit në gjakun tuaj bie në gjysmën e sasisë që ishte. Në 12 orë – që është në gjysmën e ditës tuaj të parë – nivelet e monoksidit të karbonit do të kthehen në normale, gjë që përmirëson rrjedhën e oksigjenit në të gjithë trupin tuaj.

Pasi të kaloni një ditë të plotë pa pirë duhan, tashmë do të ulni rrezikun për të pësuar një atak në zemër dhe për dy ditë, shqisa juaj e shijes dhe erës do të bëhet gjithashtu më e mprehtë.

Nuk do të ketë më nikotinë në trupin tuaj deri në këtë pikë dhe mushkëritë tuaja gjithashtu do të pastrohen nga mukoza ose mbeturina nga cigaret.

Vlen të përmendet se dita e dytë mund të jetë më e vështira për sa i përket simptomave të tërheqjes. Mund të ndiheni të shqetësuar, të dëshpëruar ose të lodhur. Kjo është normale dhe këtu hyn në lojë plani juaj për menaxhimin e dëshirave.

Qëndroni në plan dhe në fund të ditës së tretë do të vini re se mund të merrni frymë më lehtë dhe se keni më shumë energji se sa jeni mësuar. Që këtu, me kalimin e javëve dhe muajve, trupi juaj do të jetë përmirësuar dita ditës. Do të zbuloni se mushkëritë tuaja janë më të forta, qarkullimi i gjakut është përmirësuar.