Kjo shenjë e demencës mund të shfaqet 16 vjet para diagnozës

Ndërsa plakemi, bëhet gjithnjë e më e rëndësishme që t’i kushtojmë vëmendje asaj se si ndihemi çdo ditë.

Hulumtimet kanë treguar se edhe ndryshimet e vogla mund të implikojnë probleme më të mëdha gjatë rrugës, dhe është më mirë të komunikojmë me ofruesit tanë të kujdesit shëndetësor sapo të vërejmë se diçka ndihet ndryshe.

Për shembull, kur bëhet fjalë për probleme si Alzheimer ose demenca, kapja e simptomave të hershme mund të bëjë një ndryshim në trajtimin e sëmundjes. Fatmirësisht, hulumtimet e reja tregojnë për shenjat fillestare për të cilat duhet të jemi në kërkim – dhe ka një që mund të shfaqet deri në 16 vjet para diagnozës.

Dhimbje trupi dhe demencë

Sipas një studimi të ri të botuar në revistën Pain, një rritje e papritur e dhimbjeve të trupit është një arsye për të filluar t’i kushtoni vëmendje shëndetit të trurit tuaj, pasi mund të parashikojë një diagnozë të demencës më vonë. Për hulumtimin, u rekrutuan rreth 9,000 të rritur midis moshës 40 dhe 64 vjeç. Midis 1991 dhe 2019, subjektet plotësuan nëntë pyetësorë në lidhje me shëndetin dhe mirëqenien e tyre të përgjithshme. Gjatë studimit, 567 nga pjesëmarrësit zhvilluan demencë.

Ata pyetën në mënyrë specifike subjektet se sa dhimbje përjetuan, përfshirë intensitetin e dhimbjes dhe sa ndërhynte kjo në jetën e tyre të përditshme. Në fund të studimit, studiuesit arritën në përfundimin se pjesëmarrësit që zhvilluan demencë raportuan rritje të dhimbjes deri në 16 vjet para diagnozës së tyre të demencës.

Për të qenë të qartë, këto gjetje nuk sugjerojnë se dhimbja shkakton demencë. Përkundrazi, më shumë dhimbje mund të jetë një sinjal se diçka po ndryshon në trurin tonë. Ndërsa rritja e niveleve të dhimbjes mund të jetë një nga ato probleme që ne i shtyjmë deri sa të plakemi, studiuesit nga ky studim sugjerojnë se është diçka që duhet t’i kushtojmë vëmendje më të madhe. Sipas tyre, demenca shkakton ndryshime në tru që mund të çojnë në mënyrë më specifike në më shumë dhimbje, dhe këto ndryshime mund të ndodhin dekada para se sëmundja të diagnostikohet në mënyrë tipike.

Pra, nëse keni pasur një rritje të papritur ose të kohëve të fundit të dhimbjeve të bezdisshme të trupit, shikoni për simptoma të tjera të hershme të degjenerimit të trurit si humbja e kujtesës, përqendrimi i dobët, konfuzioni dhe ndryshimet në disponimin tuaj. 

Rreth nesh

Adresa
8 Udarna Brigada
Shkup – RMV-të, 1000

Hours
Monday—Friday: 9:00AM–5:00PM
Saturday & Sunday: 11:00AM–3:00PM