Kathy Griffin është diagnostikuar me kancer të mushkërive, pavarësisht se nuk ka pirë kurrë duhan

Komedianja Kathy Griffin, 60 vjeçe, ndau me ndjekësit në rrjete sociale të hënën në mëngjes lajmin se është diagnostikuar me kancer të mushkërive dhe se momentalisht ndodhet në fazën e parë, ndërsa thekson se po i nënshtrohet një operacioni për të hequr gjysmën e mushkërisë së saj të majtë.

Ajo më tej ndau detajet rreth prognozës e po ashtu edhe trajtimet e saj.

“Unë duhet t’ju them diçka njerëz. Kam kancer. Unë jam gati të hyj në kirurgji për të hequr gjysmën e mushkërisë sime të majtë. Po, kam kancer të mushkërive edhe pse nuk kam pirë kurrë duhan”, ka shkruar ajo në Tëitter dhe Instagram.

“Mjekët janë shumë optimistë pasi është faza e parë dhe përmbahet në mushkërinë time të majtë. Shpresoj që asnjë kimioterapi ose rrezatim pas kësaj dhe unë duhet të kem funksion normal me frymëmarrjen time. Unë duhet të ngrihem dhe të punoj si zakonisht në një muaj ose më pak”.

Ajo gjithashtu ndau me ndjekësit se është plotësisht e vaksinuar për COVID-19 dhe inkurajoi që të vazhdojnë të bëjnë kontrolle mjekësore.

Siç e përmendi Kathy, megjithëse nuk kishte pirë duhan, ajo ishte diagnostikuar me kancer në mushkëri.

Kathy Griffin (Foto: Chris Pizzello/Invision/AP, File)

Sipas Klinikës Mayo, shkaqet e kancerit të mushkërive përveç pirjes së duhanit mund të përfshijnë: ekspozimin ndaj tymit të dorës së dytë, historinë familjare, terapinë e mëparshme të rrezatimit, ekspozimin ndaj gazit të radonit, asbestit dhe kancerogjenëve të tjerë si arseniku, kromi dhe nikeli.

Dhe sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve , rreth 10% deri në 20% të kancereve të mushkërive (ose 20,000 deri në 40,000 kancere të mushkërive çdo vit) ndodhin tek njerëzit që nuk kanë pirë apo pirë më pak se 100 cigare gjatë jetës së tyre në Shtetet e Bashkuara.