Karburant që nuk ngrin as në -70 gradë

Ekspertët nga Universiteti Politeknik Tomsk (TPU) kanë prodhuar naftë të lirë, rezistente ndaj ngrirjes edhe në -70 gradë Celsius.

Teknologjia që ata propozuan është e thjeshtë, e cila do t’u mundësojë vendbanimeve dhe bizneseve të largëta në veri të sigurojnë në mënyrë të pavarur karburantin për transport dhe energji, sipas një raporti të botuar në Journal of Chemical Engineering në Afrikën e Jugut.

Përbërja e karburantit dizel përfshin n-parafina, substanca që kristalizohen në temperatura të ulëta, për shkak të të cilave karburanti ndalon së filtruari nga pompat e karburantit dhe ngrin.

Sipas autorëve, një tjetër avantazh i teknologjisë së propozuar është shkalla e lartë e shndërrimit të lëndëve të para në një produkt të dobishëm, që është rreth 98 për qind, ndërsa për shumicën e proceseve të përpunimit të naftës, kjo përqindje është vetëm 50-70 për qind.

Shkencëtarët kujtojnë se karburantet me naftë, të cilat përftohen duke ndarë vajin, shpesh ngrijnë në -10 gradë.