Kandidatët përpasuesin e Merkelit: Një bllokim tjetër nuk duhet të ndodhë

Tre kandidatët që konkurrojnë për të zëvendësuar Angela Merkelin e Gjermanisë janë shprehur të gjithë në favor të shmangies së një kthimi në kufizimet më të rrepta të koronavirusit. “Nuk do të ketë bllok të ri,” tha zëvendëskancelari Olaf Scholz, në debatin e parë televiziv midis tre kandidatëve, katër javë para zgjedhjeve kombëtare.

Dy rivalët e tij më të mëdhenj, Annalena Baerbock, udhëheqëse e Partisë së Gjelbër dhe Armin Laschet, udhëheqëse e Kristian Demokratëve, miratuan një ton të ngjashëm dhe thanë se shmangia e një bllokade tjetër ishte një perspektivë “realiste” për Gjermaninë. Vëzhgimet vijnë ndërsa normat e infeksionit në Gjermani vazhdojnë të rriten dhe normat e vaksinimit janë ngadalësuar.

Scholz bëri apel duke thënë se ‘’është e rëndësishme të qëndroni të kujdesshëm duke vazhduar të kërkoni maska ​​në vende të caktuara dhe të ruani aksesin në zonat e brendshme vetëm për ata që janë vaksinuar, testuar dhe shëruar’’. Laschet, pasardhësi i Merkelit si drejtues i partisë Demokristiane, tha se gjithçka duhet bërë për të siguruar që një bllok tjetër të mos ndodhë’’. Baerbock tha se nuk kishte nevojë për një bllok tjetër për momentin. Sidoqoftë, është e rëndësishme të bëhet përparim i mëtejshëm në vaksinimin. Për më tepër, njerëzit e pavaksinuar nuk mund të gëzojnë të njëjtat liri si njerëzit e vaksinuar.

Sidoqoftë, dallimet midis kandidatëve për masat konkrete të krizës janë bërë të qarta. Scholz dhe Laschet kanë refuzuar një vaksinim të mundshëm të detyrueshëm për disa profesione si personeli mjekësor ose policët. Baerbock hodhi poshtë nevojën, por nuk e përjashtoi atë si një mundësi.