Kampi i përqendrimit në mes të Evropës: Lukashenko po i mban këtu disidentët bjellorus

Tre shtresa gardh elektrik dhe kamera të reja sigurie. Roja ushtarake dhe mbishkrimi “Nuk lejohet hyrja”.

Dritare me shufra dhe xham reflektues, në ndërtesat e sapo rinovuara të kazermës. Çdo gjë është bosh, dhe ka një oficer përgjegjës për sigurinë.

Kjo është një skenë që zhvillohet thellë në pyllin e Bjellorusisë autoritare, dhe deklaratat e dëshmitarëve tregojnë se ky është një kamp i mundshëm për disidentët politikë, shkruan cnn.

Ky vend gjendet rreth një orë me veturë nga kryeqyteti bjellorusi,Minsk, pranë vendbanimit të Novokolosovo. Ndodhet në vendin e një depoje raketash të epokës sovjetike, e cila mbulon më shumë se 200 hektarë. Është e paqartë se sa vende janë rinovuar.

Aktivistët e opozitës bjelloruse kanë shprehur frikën për një kohë që regjimi autoritar mund të përdorë kampe të rënda paraburgimi nëse burgjet konvencionale bëhen edhe më të mbushura me njerëz.

Shqetësimet po rriten gjithashtu për një valë tjetër përplasjesh dhe arrestimesh në përgjigje të demonstratave që shënojnë zgjedhjet presidenciale të diskutueshme vjetore më 9 gusht.

Trazirat e mëtejshme mund të lidhen më vonë me një referendum kushtetues të planifikuar për në fund të këtij viti ose në fillim të vitit 2022.