Kafeja mund të rrisë nivelet e kolesterolit, paralajmëron studimi

Shumica e studimeve mbi kafenë dhe ndikimin e saj në shëndet tregojnë se sasitë e moderuara (katër filxhanë ose më pak në ditë) mund të jenë të mira për shëndetin tuaj të përgjithshëm, megjithatë, më shumë se katër filxhanë janë lidhur me një rrezik më të madh të vdekjes nga sëmundjet e zemrës.

Megjithëse kafeja e zier nuk përmban kolesterol aktual, ajo përmban komponime kimike që mund të rrisin nivelet e kolesterolit.

Diterpenet në kafe shtypin prodhimin e substancave të përfshira në ndarjen e kolesterolit nga trupi, gjë që shkakton rritjen e kolesterolit.

Diterpenet janë klasa kryesore e vajit të kafesë pas triglicerideve dhe i përkasin familjes kauren. Diterpenet e kafesë mund të shkaktojnë një rritje të kolesterolit total dhe LDL, paralajmërojnë ekspertët.

Studimet sugjerojnë se kafeja e menjëhershme ose e tretshme, praktikisht nuk përmban diterpene dhe prandaj rekomandohet për ata që shqetësohen për nivelet e tyre.

Akrilamidi është një tjetër kimikat i pranishëm në kafe që është treguar se ndikon në kolesterolin total, trigliceridet, nivelet e kolesterolit të lipoproteinave me densitet të ulët dhe kolesterolin lipoprotein me densitet të lartë.

Në një studim të botuar në Bibliotekën Kombëtare të Mjekësisë, nivelet e akrilamidit në kafe u hetuan më tej. Janë analizuar gjithsej 42 mostra kafeje, të cilat përfshinin 28 kafe të bluar të pjekur, 11 kafe të çastit dhe tre zëvendësues kafeje (kafe me kokërr).

“Përqendrimet mesatare më të larta të akrilamideve u gjetën në zëvendësuesit e kafesë (818 pg/kg) e ndjekur nga kafeja e çastit (358 mikrog/kg) dhe më pas kafeja e pjekur (179 mikrog/kg)”, vuri në dukje studimi.

Pijet më të shëndetshme për t’u konsumuar në mëngjes që mund të ndikojnë pozitivisht në nivelet e kolesterolit përfshijnë:

  • Çaji i gjelbër
  • Qumështi i sojës
  • Lëng shege
  • Lëng domatesh.