India ndalon plastikën njëpërdorimshe për të luftuar ndotjen

India të premten ka vendosur që të ndalojë përdorimin e plastikës në disa artikuj njëpërdorimësh, me qëllim për të luftuar ndotjen e madhe në  vend, rrugët e të cilit janë të mbushura me mbeturina, shkruan CCN, transmeton Periskopi.

Qeveria hodhi poshtë kërkesat e kompanive të ushqimit, pijeve dhe mallrave të konsumit për të hequr kufizimin për të shmangur ndërprerjet.

Mbetjet plastike janë bërë një burim i madh ndotjeje në Indi, vendi i dytë më i populluar në botë. Rritja e shpejtë ekonomike ka nxitur kërkesën për mallra që vijnë me produkte plastike për një përdorim, si pipëz kashtë dhe takëm njëpërdorimësh.

India, e cila përdor rreth 14 milionë tonë plastikë në vit, i mungon një sistem i organizuar për menaxhimin e mbetjeve plastike, duke çuar në përhapjen e mbeturinave.

Rrugët nëpër qytete janë të mbushura me mallra plastike të përdorura që përfundimisht mbytin kanalet, lumenjtë dhe oqeanet dhe gjithashtu vrasin kafshët.

Ndalimi i Indisë për artikujt plastike për një përdorim përfshin kashtë, takëm, sytha veshi, filma paketimi, shkopinj plastikë për balona, ​​karamele dhe akullore dhe pako cigaresh, ndër produkte të tjera, tha qeveria e kryeministrit Narendra Modi.

PepsiCo, Coca-Cola, Parle Agro të Indisë, Dabur dhe Amul kishin lobuar që kashtët të përjashtoheshin nga ndalimi.

Në një lehtësim për konsumatorët, qeveria tani për tani ka përjashtuar qeset plastike, por u ka kërkuar prodhuesve dhe importuesve të rrisin trashësinë për të promovuar ripërdorimin.

Disa ekspertë besojnë se zbatimi i ndalimit mund të jetë i vështirë. Qeveria ka vendosur të krijojë dhoma kontrolli për të kontrolluar çdo përdorim, shitje dhe shpërndarje të paligjshme të produkteve plastike për një përdorim.