Homazh për Omer Kaleshin në Çifte Hamam

Në nderë të piktorit me renome botërore Omer Kalesh, pasdite në Çifte hamam do të organizohet homazh në organizim të Galerisë Nacionale dhe në bashkëpunim me Universitetin “Nënë Tereza” – Shkup dhe anëtarët e familjes së tij.

Ekspozita do të mbajë rreth 30 vepra të Kaleshit dhe e njëjta do të jetë e hapur deri në fund të muajit qershor.

Në hapjen e ekspozitës për personalitet dhe veprimtari të Omer Kaleshit, fjalim përshëndetës do të mbajë drejtorja e Galerisë Nacionale, Dita Starova Qerimi.

Omer Kaleshi lindi në Maqedoni, emigroi në Turqi, ku u diplomua në Akademinë e Arteve të Bukura, rrëmbeu bukurinë e qytetërimit ballkanik dhe gjithë ndërthurjen kulturore përballë psikologjisë së imponuar të ndarjes dhe përçarjes.

Maestro i madh Kaleshi kishte një shpirt kozmopolit. Në punën e tij krijuese gjatë gjithë jetës i qëndron besnik rrënjëve të tij, me fokusin kryesor në fytyrën e njeriut, duke theksuar kokën si simbol të shpirtit të tij. Nëpërmjet punës së tij ai bashkon tre shtete ballkanike, që në fakt janë atdheu i tij: Maqedonia, Shqipëria dhe Turqia.

Në biografinë e tij të pasur pati disa ekspozita vetjake në Stamboll, Beograd, Shkup, Manastir , Hagë, Prishtinë, Paris, Flavin, Ankara, Kanë.

Veprën e tij e vlerësuan veçanërisht Zhak Lacarier, Jordan Plevnesh, akademik Luan Starova, Ismail Kadare e të tjerë.

Në vitin 2018 u zgjodh anëtar nderi i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë dhe po atë vit fitoi çmimin shtetëror “Nënë Tereza”.

Pjesë e trashëgimisë së tij kulturore janë galeritë me emrin e tij në UMT, Universiteti Ilirik në Prishtinë, Galeria Kombëtare e Maqedonisë, galeritë në Turqi në Bursa dhe në Tiranë.

Qendra e Kulturës “Koço Racin” nga Kërçova planifikon të hapë galeri-muze me vepra të Omer Kaleshit.