Hiroshima shënoi 76 vjetorin e bombardimeve atomike amerikane

Sot, Hiroshima shënon 76 vjetorin e hedhjes së bombës atomike nga Shtetet e Bashkuara në atë qytet japonez.

Kryebashkiaku i Hiroshimas, Kazumi Matsui u bëri thirrje udhëheqësve botërorë që të përqendrohen në dialogun në ndërtimin e besimit, në vend të parandalimit bërthamor.

Në ceremoninë vjetore, e cila përsëri është e kufizuar këtë vit për shkak të numrit në rritje të njerëzve të infektuar me coronavirus në të gjithë Japoninë, kryebashkiaku u bëri thirrje udhëheqësve botërorë të mbështesin Marrëveshjen për Ndalimin e Armëve Bërthamore, e cila hyri në fuqi këtë janar, raporton ap.

Meqenëse një minutë heshtje u respektua në 8.15 të mëngjesit me kohën lokale, në kohën e saktë kur u hodh bomba atomike më 6 gusht 1945, Matsui gjithashtu theksoi rëndësinë e përpjekjeve individuale, veçanërisht midis aktivistëve të rinj.

“Armët bërthamore janë dhunë njerëzore të përfunduara. Nëse shoqëria civile vendos të jetojë pa to, dera për një botë pa armë bërthamore do të hapet gjerësisht”, tha Matsui.

Në Lojërat Olimpike që po vazhdojnë në Tokio, atletëve dhe zyrtarëve nuk iu kërkua të nderojnë me një minutë heshtje, pavarësisht kërkesave të qeverisë së qytetit të Hiroshimas dhe organizatave të tjera që ata gjithashtu të marrin pjesë në shënimin e kësaj katastrofe.

Ndryshe, bomba atomike “Djali i Vogël”, e rënë nga një bombardues amerikan mbi Hiroshima, shpërtheu më 6 gusht 1945 në orën 8:15 të mëngjesit, duke vrarë rreth 140,000 njerëz vetëm deri në fund të atij viti.

Një bombë e dytë atomike u hodh në Nagasaki më 9 gusht dhe Japonia kapitulloi gjashtë ditë më vonë, duke shënuar fundin e Luftës së Dytë Botërore.