Gratë shtatzëna që marrin ilaçe për epilepsi kanë deri në katër herë më shumë gjasa të kenë fëmijë me autizëm ose aftësi të kufizuara në të mësuar, paralajmëron studimi

Gratë që marrin ilaçe për epilepsinë gjatë shtatzënisë mund të kenë shumë më shumë gjasa të kenë një fëmijë me autizëm ose vështirësi në të mësuar, sugjeron hulumtimi.

Një studim i 4.5 milionë fëmijëve zbuloi se nivelet e sëmundjeve ishin dy herë më të larta te të rinjtë, nënat e të cilëve merrnin topiramat ose valproat.

Incidenca e përgjithshme e autizmit dhe paaftësive në të mësuar te fëmijët e lindur nga gra që nuk marrin drogë ishte përkatësisht 1.5 për qind dhe 0.8 për qind.

Por në mesin e fëmijëve, nënat e të cilëve morën topiramat gjatë shtatzënisë, shkalla e autizmit u rrit në 4.3 për qind dhe vështirësitë në të mësuar 3.1 për qind. Nënat që merrnin valproat kishin gjithashtu më shumë gjasa të kishin një fëmijë autik (2.7 për qind) ose kishte vështirësi në të mësuar (2.4 për qind).

Nuk është e qartë se sa nëna shtatzëna në Mbretërinë e Bashkuar ose SHBA marrin medikamente, të cilat janë ndër më të zakonshmet që përshkruhen në të dy vendet. Por rreth 2,500 gra britanike me epilepsi dhe 25,000 gra amerikane lindin çdo vit.

Rregullatori i barnave në Mbretërinë e Bashkuar paralajmëron gratë duhet t’i shmangin ilaçet gjatë shtatzënisë për shkak të shqetësimeve për defektet e lindjes. Ata që ndalojnë marrjen e barnave para ose gjatë shtatzënisë janë në rrezik të kenë kriza të pakontrolluara dhe të vdesin.

Mjekët dhe pacientët janë vënë në një pozitë të vështirë pasi disa medikamente për epilepsinë dihet se shkaktojnë defekte mendore ose fizike te foshnjat, thanë studiuesit.

Studimet e mëparshme treguan se valproati shkakton një rritje tre deri në pesëfish të rrezikut të autizmit ose paaftësisë intelektuale te të rinjtë.

Por hulumtimi i ri, i udhëhequr nga Universiteti i Bergenit në Norvegji, zbuloi se rreziku i çrregullimeve neuro-zhvillimore pas ekspozimit ndaj medikamenteve të tjera të epilepsisë “mbetet i pasigurt pavarësisht përdorimit të tyre të shpeshtë”.

Ata shikuan të dhënat mjekësore të të gjithë fëmijëve të lindur në Danimarkë, Finlandë, Islandë, Norvegji dhe Suedi në dy dekadat deri në vitin 2017. Më pas, të dhënat u përputhën me ato të nënave të tyre, me të dhënat shëndetësore të shtatzënisë dhe recetat e ekzaminuara.