Gjorgiev: Nuk ikim nga historia e përbashkët, por, nuk e kuptojmë në mënyrë si pala bullgare

Shkup, 31 janar – Nuk ka ndryshim në retorikën dhe qasjen e palës bullgare dhe derisa është kështu, nuk mund të presim avancim në punën e komisionit të përbashkët, thotë Dragi Gjorgiev, bashkëkryesues nga ana e Maqedonisë së Veriut të Komisionit të përzier për çështje historike dhe arsimore, duke i komentuar deklaratat e fundit të bashkëkryesuesit bullgar Angel Dimitrov se në Komision nuk ka avancim “për shkak të mos përgatitjes së kolegëve për të pranuar se kemi histori të përbashkët e cila ka filluar në shekullin e mesëm”.

“Sa do të mundësohet përafrimi i qëndrimeve varet nga të dyja palët, por me deklaratat e tilla ana tjetër paraprakisht cakton në cilin drejtim do të shkojnë takimet. Nuk ka ndryshim në retorikë dhe në qasjen e anës bullgare dhe derisa kjo është kështu, nuk presim se do të ketë lëvizje. Kur njëra anë e akuzon anën tjetër se nuk dëshiron ta pranojë realitetin absolut të anës së parë, nuk mund të pritet avancim në proces. Pala bullgare insiston në histori të përbashkët, të vendosur në shekullin e mesëm. Ne nuk ikim nga historia e përbashkët, por kjo nuk duhet të kuptohet si mënyrë si kjo e kupton anën bullgare – se historia nga shekulli i mesëm deri në vitin 1945 është i përbashkët. Nëse është ashtu, atëherë kjo në përgjithësi nuk është histori e përbashkët, por është histori e një populli të njëjtë. Qasja e tillë nuk është shkencor, nuk është historik, ajo është vetëm një interpretim politik. Me retorikën e vazhdueshme në të vërtetë minohen rezultatet e takimeve”, thotë Gjorgiev për “Sloboden peçat”.

Ai konfirmon se deri në fund të majit është dakorduar të mbahen tri takime. Marrëveshja paraprake ishte që të mbahen deri në fund të qershorit, por në takimin e javës së kaluar në Sofje u ra dakord që të shkurtohet afati, sqaron Gjorgiev, në mënyrë që Komisioni të kontribuojë në dinamikën e re të marrëdhënieve ndërmjet dy shteteve.

Takimi i radhës i Komisionit do të mbahet nga fundi i shkurtit në Sofje, sepse takimi i fundit drejtpërdrejtë ishte në Shkup. Gjorgiev thotë se dëshirojnë sa më shumë që është e mundur të shohin drejtpërdrejtë, por kjo do të varet nga situata me pandeminë.

Shefi i pjesës bullgare të Komisionit të përbashkët historik me Maqedoninë e Veriut, Angel Dimitrov sot në një deklaratë për BNT, akuzoi se bllokimi i ritmit normal të punës së Komisionit është për shkak të siç thotë ai mosgatishmërisë së kolegëve tanë për të pranuar që kemi. një histori e përbashkët dhe fillon në shekullin e mesëm”.

Siç njofton korrespondenti i MIA-s nga Sofja, Dimitrov thotë edhe se ka insistuar që bisedimet për Goce Dellçevin sërish të hapen, me ç’rast duke shprehur keqardhje që kjo çështje do të jetë para Komisionit të përzier pas shënimit të 150 vjetorit të lindjes së Dellçevit.