Gënjeu për një sulm të supozuar racist dhe homofobik, aktori Jussie Smollett dënohet me 150 ditë burg dhe afro 23 mijë euro dëmshpërblim

Jussie Smollett është dënuar me 150 ditë burg dhe gjobë prej 25,000 dollarësh (22,700 euro) për inskenimin e një sulmi racist, homofobik – teksa në seancë i ka bërtitur me zemërim gjykatësit ndërsa e nxirrnin jashtë gjykatës.

Smollett, 39 vjeç, fillimisht ishte i qetë ndërsa gjykatësi James Linn dha vendimin e tij të enjten, duke e përshkruar Smollett si “thellësisht arrogant, egoist dhe narcisist” dhe dikë që i kishte shkatërruar jetën dhe karrierën e tij.

Megjithatë, menjëherë pasi u shqiptua vendimi, Smollett tronditi gjykatën duke u ngritur në këmbë dhe duke bërtitur një kërcënim të dukshëm ndaj gjyqtarit, shkruan DailyMail.

“Unë nuk jam vetëvrasës”, bërtiti ai. “Nëse e kam bërë këtë, atëherë do të thotë se kam ngulur grusht në frikën e njerëzve me ngjyrë për më shumë se 400 vjet”.

“Nëse diçka më ndodh kur hyj atje [në burg], nuk ia kam bërë vetes dhe këtë duhet ta dini të gjithë”, tha aktori.

Ndërsa e çonin poshtë në qeli, ai përsëriti thirrjen e tij, duke bërtitur: “Unë nuk jam vetëvrasës. Unë jam i pafajshëm”.https://906dbfd37699068df7d9c7ef8fc8cfba.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Vëllai më i madh i Jussie-t, Jocqui Smollett, tha se ishte ‘shumë i zhgënjyer’ me vendimin dhe motra e tij Jazz Smollett e quajti rastin një gabim drejtësie.

Disa orë pas dënimit, familja Smollett publikoi në Instagram citimin e tij, me titull: “Vëllai ynë është i pafajshëm dhe ne do të vazhdojmë të luftojmë”.

Gjykatësi Linn kishte në dispozicion një gamë të gjerë dënimesh, nga tre vjet burg deri në 30 muaj shërbim prove, shërbim në komunitet, klasa të sjelljes, kthim dhe gjoba.

Smollett do të vuajë gjysmën e dënimit prej 150 ditësh dhe do të lirohet pas 75 ditësh. 150 ditët janë pjesë e dënimit të tij me kusht prej 30 muajsh për pesë pikat e veprës penale, sjelljes së çrregullt për gënjeshtra ndaj policisë.

Gjykatësi tha se ai ishte i vetëdijshëm për apelet për butësi nga figura të tilla si Rev. Jesse Jackson, por u zemërua nga humbja e kohës së vlefshme të policisë nga Smollett. Linn tha se Smollett po kërkonte vëmendje dhe famë, dhe duke bërë këtë, i shkaktoi dëm të konsiderueshëm lëvizjes për të drejtat civile.

“Unë nuk mendoj se paratë ju motivuan fare”, tha gjykatësi Linn, duke diskutuar pse Smollett organizoi krimin. Ai theksoi se Smollett, një aktor nga ‘Empire’, fitonte fy milionë dollarë në vit”.

“E vetmja gjë që mund të gjej është se ju keni kërkuar vëmendjen”, tha gjykatësi.

“Po bënit një festë kombëtare keqardhjeje për veten tuaj”, i tha tutje gjykatësi aktori.

“Hipokrizia është thjesht befasuese”, tha Linn.

“Unë besoj se ju keni dëmtuar viktimat aktuale të krimit të urrejtjes. Këta janë njerëz që e kanë të vështirë të dalin përpara. Mund të ketë disa dridhje”, tha ai.

Ai i tha Smollett: “Ti je thjesht një sharlatan, duke pretenduar të jesh viktimë e një krimi urrejtjeje”.

Ai tha se Smollett kishte turpëruar miqtë, familjen dhe mbështetësit e tij. Figura nga Kamala Harris te Viola Davis dhe Tyler Perry të gjithë folën në mbështetje të Smollett, kur ai pretendoi se kishte qenë viktimë e një sulmi racist, homofobik.

“Ti me të vërtetë i vure ata në gjendje të vështirë – i turpërove familjen dhe miqtë tuaj, u bëtë helmues në vendin e punës, u kthyet nga pasuria në lecka”, tha gjykatësi.

“Vetë emri yt është bërë ndajfolje për të gënjyer dhe nuk mund ta imagjinoj se çfarë do të ishte më keq se kaq”.

“Ti je batuta e shakave. Komedianet bëjnë skica për ju. E gjithë kjo është vetëshkaktuar”, tha ai.

Avokatët e Smollett i kërkuan gjyqtarit butësi, duke kërkuar që ai të ishte i lirë në pritje të një apeli, por gjyqtari nuk u pendua, duke këmbëngulur që ai të dërgohej.

Më parë, Smollett qau në gjykatë ndërsa familja e tij iu lut gjykatësit që të mos e burgoste, duke pretenduar se bota po kalon mjaftueshëm me luftën në Ukrainë dhe COVID-19, por duke thënë se “nuk është faji i tij”.

Smollett u shpall fajtor në dhjetor se kishte gënjyer policinë duke pretenduar se u sulmua nga dy mbështetës të bardhë të Trumpit në janar të vitit 2019, kur ai në fakt kishte punësuar dy miq me ngjyrë për ta dhunuar në një përpjekje të supozuar për të rritur profilin e tij të famshëm.

Të enjten, ai u shfaq me një turmë të madhe anëtarësh të familjes, dhjetë minuta pasi do të fillonte seanca e dënimit.

Avokatët e tij i bënë një apel që të hiqej dënimi i tij, duke argumentuar se Smollett nuk pati një gjykim të drejtë për shkak të mbulimit intensiv mediatik, paragjykimeve të policisë dhe madje pretendimit që gjyqtari kishte zgjedhur juristë në mënyrë të padrejtë.