Fatura të rrymës në këste, ngrohje me dru, duhet gjetur mënyra për mësim por asesi online për nxënësit

Shkup, 26 Shtator – Vetëm tre javë para fillimit të sezonit të ngrohjes, disa shkolla janë në panik për shkak të çmimeve të larta të energjisë elektrike, gjë që vë në pikëpyetje ngrohjen e shkollave gjatë muajve të dimrit. Ndërkohë që autoritetet bien dakord si të gjejnë zgjidhjen më të përshtatshme, propozimet për mësimin online dhe zgjatjen e pushimeve dimërore nuk janë të papranueshme as për mësuesit dhe as për prindërit e nxënësve. Ata thonë se dëmi me mësimin online dhe humbja e ditëve të shkollës tashmë është shumë i madh dhe se qëndrimi sërish në shtëpi do të jetë shkatërrues në çdo mënyrë për nxënësit.

– Shumica e shkollave ngrohen me kaldaja me naftë. Nuk e kuptoj, por në këtë rast sipas logjikës së gjërave nuk ka humbje të mëdha të energjisë elektrike. Thjesht duhet të bëni blerjen e naftës në kohë. Nuk dua të mendoj as që mësimi do të ndalet diku në tetor-nëntor kur do të bëhet më i ftohtë dhe shkollat ​​do të duhet të ngrohen. Atëherë le të shkojmë të gjithë në punë. Energjia elektrike konsumohet kudo. Nëse ngrohja është përgjithësisht me naftë, atëherë duhet t’i kushtohet vëmendje pjesës tjetër të pajisjeve dhe ndriçimit për të kursyer energjinë elektrike dhe për të ulur faturat e energjisë elektrike, theksojnë të indinjuar prindërit e gjimnazistëve nga Shkupi.

Njëkohësisht, disa nga drejtorët e shkollave bëjnë me dije se gjatë kësaj jave do të kenë takime me kryetarët e komunave për të gjetur një zgjidhje që nuk do të dëmtojë nxënësit, pra për të siguruar mësimin e pandërprerë.

-Gjatë kësaj jave do të ulemi për ta shqyrtuar seriozisht këtë problem. Kriza energjetike ka prekur të gjithë botën. Para kësaj ishte pandemia e Covid. Por mendoj se duhen krijuar kushte për mësim dhe atë me prezencë fizike. Nuk e di nëse do të ketë përfitime nga qeveria për shkollat, nëse do të gjendet mënyra për të paguar faturat e energjisë elektrike me këste, nëse do të sillen dru, por ka mjaftuar humbja e orëve dhe mësimi online.

Në të njëjtën kohë, qeveria thekson se po bëhen përpjekje që shkollat ​​fillore dhe të mesme të akomodohen dhe mësimi në periudhën e dimrit të mbahet me prezencë fizike.

Ministri i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi, gjatë vizitës së tij në Sitel, ka theksuar se fëmijët kanë humbur shumë gjatë pandemisë së Covid.

– Tani, për shkak të krizës energjetike, është më mirë të ndihmohen shkollat ​​sesa t’i lëmë fëmijët të humbasin shumë. Konsumi për pesë muajt, nga nëntori deri në mars, për të gjitha shkollat ​​në nivel shtetëror është rreth 10 gigavat orë dhe këtë mund ta sigurojmë përmes ESM-së dhe jam i bindur se do të gjejmë një zgjidhje, tha Bekteshi.

Sipas vlerësimeve të tij, shkollat ​​nuk duhet të kenë problem deri në fund të marsit.