Evropa Lindore bashkohet për të reduktuar varësinë nga gazi rus

Vendet në Evropën Lindore po bashkëpunojnë për të zhvilluar projekte dhe për të ndarë burimet për të kundërshtuar dominimin rus në tregun e gazit dhe për të frenuar varësinë e Bashkimit Evropian nga Rusia.

Një tubacion gazi natyror midis kufijve greko-bullgarë duhet të jetë gati deri në qershor, i cili synon t’u sigurojë dy vendeve dhe fqinjëve të tyre qasje në lidhjet e reja të rrjetit. Ky tubacion i ri vjen pasi Rusia ndërpret furnizimin me gaz për Poloninë dhe Bullgarinë për shkak të kërkesave për t’u paguar në rubla.

Moska i bëri këto kërkesa pasi vendet perëndimore zbatuan sanksione kundër tyre për agresionit rus në Ukrainë. Kjo linjë 240 milionë euro do të shtrihet nga qyteti grek i Komotinit në qytetin Stara Zagora në Bullgarinë qendrore. Projekti financohet nga vendet e përfshira si dhe nga BE-ja.

Bullgaria dhe Rumania kanë njoftuar gjithashtu për planet për të punuar së bashku për të ulur presionin e Rusisë në tregun e gazit.

Kryeministri bullgar Kiril Petkov tha se ata mund të marrin gaz nga Rumania dhe ta dërgojnë atë në Turqi dhe gjithashtu të kthehen në anën tjetër nëpërmjet Interkoneksionit Greqi-Bullgari. Ai shtoi se do të shikojë partnerët e Bullgarisë si një burim të mundshëm gazi.

Pas bisedimeve me kryeministrin bullgar, presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskyy tha se të dy liderët kishin rënë dakord të kishin dëmtuar pajisjet ushtarake ukrainase të riparuara në uzinat bullgare dhe më pas të ktheheshin në Ukrainë.

Polonia dhe Republika Çeke do të rifillojnë bisedimet e tyre për ndërtimin e tubacionit të gazit “Stork II”. Kryeministri çek Petr Fiala tha se vendi i tij ishte gjithashtu i interesuar për të blerë kapacitete në terminalet e zgjeruara ose të sapondërtuara të LNG të Polonisë.

Republika Çeke është më shumë se 90 për qind e varur nga gazi rus. Diskutimet rreth gazsjellësit “Stork II” u braktisën më parë, por të dy vendet thonë se tani janë të hapura për bashkëpunim energjetik.