Dy sulme të hakerëve, faqja e MASH ende joaktive

Shkup, 11 Shtator – Sulmet e hakerëve rrëzuan faqen e Ministrisë së Arsimit. Faqja e MASH-it është e padisponueshme që nga mbrëmja e djeshme, pasi sulmuesit kibernetikë kanë arritur të thyejnë protokollet e sigurisë.

Nuk ka asnjë konfirmim zyrtar, por sipas informacioneve, uebsajti u mor nga hakerat bullgarë dhe grekë në dy sulme të veçanta, të cilët kërcënuan se do të publikonin të dhëna të ndjeshme nga databaza e MASH.

Rasti është raportuar menjëherë në institucionet kompetente, ndërsa faqja e Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës është mbyllur. Ministria është e vendosur – nuk ka vend për shqetësim, as nuk janë shkelur bazat e të dhënave siç përflitet.

“MASH është në komunikim me Qendrën Kombëtare të QIRT për Incidentet Kompjuterike pranë Agjencisë së Komunikimeve Elektronike, ku është raportuar rasti dhe nga ku presim, me mbështetjen e Ministrisë së Punëve të Brendshme, të ndërmerren veprime konkrete për gjetjen e vendndodhja dhe burimi i sulmeve. Ndërkohë, shërbimi IT i Ministrisë së Arsimit, me mbështetjen e bashkëpunëtorëve të jashtëm, po ndërmerr veprime për forcimin e sigurisë së faqes së internetit, pas së cilës do të aktivizohet sërish. Nuk ka nevojë të shqetësoheni për shkarkimin e supozuar të disa bazave të të dhënave të qytetarëve, sepse nuk ka baza të tilla të dhënash në sfond në faqen e internetit dhe ka karakter informativ”.

Ekspertët e sigurisë kibernetike që janë njohur me rastin gjithashtu sugjerojnë se nuk ka vend për shqetësim.

Sa i përket një prej sulmeve kibernetike, ai u krye nga një grup hakerësh nga Greqia që e quan veten “Netwatchers”, anëtarët e të cilit pasi hynë në faqen e MAS-it, vendosën logon e tyre në disa vende të faqes.

Përveç një profili në rrjetin social Instagram, i cili është i kyçur, në internet nuk ka asnjë informacion tjetër për këtë grup hakerësh nga Greqia.

Sipas Simeonov, Maqedonia nuk i kushton shumë rëndësi sigurisë kibernetike.

Sulmi i fundit i hakerëve ndaj Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës është vetëm një nga seritë e ndodhura në periudhën e kaluar. Paraprakisht, objektiv i hakerëve ishte dhe USHKM, Enti Shtetëror i Statistikave, KSHZ-ja, por edhe Byroja e Furnizimit Publik.