Dita e Tokës 2022 – Historia, rëndësia dhe tema e këtij viti

Dita e Tokës, e festuar çdo vit më 22 prill, është një kujtesë për të mbrojtur mjedisin, rivendosur ekosistemet e dëmtuara dhe për të jetuar një jetë më të qëndrueshme.

E festuar për herë të parë në vitin 1970, këtë vit shënon 52 vjetorin e saj.

Çfarë është Dita e Tokës?

Dita e Tokës festohet që nga viti 1970. Ajo u shënua për herë të parë në Shtetet e Bashkuara, kur rreth 20 milionë njerëz dolën në rrugë për të protestuar kundër derdhjes së naftës në Santa Barbara në vitit 1969. Që atëherë, rasti ka luajtur një rol të rëndësishëm në rritjen e ndërgjegjësimit për probleme të tjera mjedisore.

Në fakt, Marrëveshja historike e Parisit, e cila u nënshkrua nga gati 200 vende për të vendosur një objektiv të përbashkët për të reduktuar emetimet globale të serave, u nënshkrua në Ditën e Tokës në 2016.

Sipas earthday.org, rekrutuesi më i madh në botë për lëvizjen mjedisore, misioni është të “diversifikojë, edukojë dhe aktivizojë lëvizjen mjedisore në mbarë botën”.

Në vitin 2009, Kombet e Bashkuara caktuan 22 Prillin si “Ditën Ndërkombëtare të Nënës Tokës”.

Sipas OKB-së, Dita Ndërkombëtare e Nënës Tokës festohet si një kujtesë se Toka dhe ekosistemet e saj na ofrojnë jetë dhe ushqim. “Sa më të shëndetshme të jenë ekosistemet tona, aq më i shëndetshëm është planeti – dhe njerëzit e tij”.

Rivendosja e ekosistemeve tona të dëmtuara do të ndihmojë për t’i dhënë fund varfërisë, për të luftuar ndryshimet klimatike dhe për të parandaluar zhdukjen masive. Por ne do të kemi sukses vetëm nëse të gjithë luajnë një rol”, thuhet në OKB.

Cila është rëndësia e Ditës së Tokës?

“Ne kemi parë një valë ngjarjesh klimatike gjatë dekadës së fundit ose më shumë që kanë prekur miliona njerëz, nga nxehtësia ekstreme deri te zjarret dhe përmbytjet. Pandemia e COVID-19, thotë OKB, është e lidhur edhe me shëndetin e ekosistemit tonë.

Cili është fokusi i këtij viti?

Këtë vit, earthday.org ka përzgjedhur temën “Investoni në planetin tonë”. Ai shpjegon, “Ky është momenti për të ndryshuar gjithçka – klimën e biznesit, klimën politike dhe mënyrën se si ne marrim masa për klimën. Tani është koha për guximin e pandalshëm për të ruajtur dhe mbrojtur shëndetin tonë, familjet tona, jetesën tonë… së bashku, ne duhet të ‘Investojmë në planetin tonë’”.